Dr. Schlégl Ádám: „Hatalmas büszkeség, nem akármilyen örökséget viszünk tovább”

0

44 év után újra magyar űrhajós írhat történelmet.  Magyarország a HUNOR – Magyar Űrhajós Program keretében kutató-űrhajóst küld a világűrbe, aki a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) egy közel egy hónapos expedíció során végez majd tudományos kísérleteket. Dr. Schlégl Ádám, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának ortopéd szakorvosa több, mint 200 érvényes pályázatot benyújtó közül került a négy űrhajósjelölt közé.

Mint ismert, a 2021-ben meghirdetett HUNOR programba 200-nál többen jelentkeztek. A hosszadalmas és mindenre kiterjedő szűrési folyamat végén négyen maradtak fenn a rostán: Szakály András repülőgép-tervező mérnök, Kapu Tibor fejlesztőmérnök, Cserényi Gyula villamosmérnök, valamint dr. Schlégl Ádám klinikai ortopédsebész, tanársegéd.

A 2013-ban a pécsi orvosin végzett dr. Schlégl Ádám az Univ TV-nek mesélt most arról, hogy mi tesz ma alkalmassá valakit, hogy egy ilyen különleges küldetésen kutassa az ismeretlent, betekintést adva a kiválasztási folyamatba, valamint a terhelésbe, mellyel nap mint nap meg kell küzdeniük a kutatóűrhajós-jelölteknek a kiképzésük során. Kitért arra a támogató családi, baráti, kollegiális és egyetemi háttér fontosságára is, mely nélkül nem lehetne véghezvinni egy ilyen grandiózus vállalást.

A 2024 végén vagy 2025 elején megvalósítandó, 30 naposra tervezett küldetés a magyar űripar, űrkutatás területén tevékenykedő kutatóintézetek és tágabb értelemben véve a természettudományos területek népszerűsítéséhez is hozzájárulhat majd.

A programról a HUNOR – Magyar Űrhajós Program Facebook-oldalán további információkat találunk: facebook.com/hunor.urhajos.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com