Növekszik a pszichiátriai ellátást igénylők száma, egy orvosra mintegy 8000 lakos jut

0

Évek óta növekszik a pszichiátriai ellátást igénylők száma, egy pszichiáterre már mintegy 8000 lakos jut, ezért egyre nagyobb bajban vannak a betegek. Ráadásul szakorvoshiány is nehezíti a helyzetet, de csak keveseknek van pénze magánellátásra. Hogyan kellene átalakítani a rendszert? A szeged.hu podcastjának vendége Oriold Károly, a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány vezetője volt. 

Koronavírus járvány, háború és az azt követő gazdasági nehézségek – csak néhány olyan esemény az elmúlt évekből, amivel az emberek nemcsak egészségügyileg vagy gazdaságilag kellett, hogy megküzdjenek, de mentálisan is. Sokszor azonban nem tudnak hova fordulni a segítségért, hiszen a magánpraxisok többek számára megfizethetetlenek, az állami rendszer pedig leterhelt. Magyarországon csupán tizenkét pszichiáter jut százezer lakosra, vagyis egy pszichiáter körülbelül nyolcezer magyar mentális egészségéért felel. Mindemellett például a 15 éves vagy annál idősebb lakosság hét százaléka szenved depressziótól. A Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány évek óta küzd azért, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő ellátást, ehhez azonban reformra van szükség. Az alapítvány ugyanakkor hiába kereste meg a Belügyminisztériumot a javaslataival és kérdéseivel, érdemi választ nem kaptak.

A Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány vezetője szerint a legnagyobb probléma a gyermek ellátással van, nem csak Magyarországon, hanem egész Európában. Hazánkban a gyermekpszichiáterek száma nem haladja meg az ötven főt. 1500-2000 olyan a kábítószer visszaéléssel kapcsolatos bűncselekmény van, ami a 18 év alatti gyerekeket érinti. Ehhez képest összesen kilencven olyan addiktológiai betegellátó hely van, ahova gyerekek is mehetnek.

Egy biztos, hogy ezek a függőségek a covid óta gyakoribbak, tehát a gyerekekre hatással volt, hogy nem mehettek iskolába, nem mehettek közösségbe személyesen. Ez abszolút egy veszélyeztető körülmény, tehát a gyerekeink veszélyben vannak. A covid után nagyon sokan sérültek és a kormányzatunk az úgy tesz, mintha mi se történt volna”

– tette hozzá Oriold Károly.

A szakértő szerint a másik terület, ami óriási veszteséget szenvedett el a rendszerváltás óta az az addiktológia. Magyarországon valahol 800 ezer és egymillió között van azoknak az alkoholbetegeknek a száma, akik nem kapnak segítséget. Oriold Károly kiemelte, ezekben az esetekben nem csak a beteget érinti a probléma, hanem a családjukat is. Azok a gyerekek, akik alkoholbeteg családban nőnek fel, súlyosan sérülnek és hiába jelzik akár az iskolában, hogy probléma van otthon, segítséget nem kapnak.

Oriold Károly gyakran találkozik azzal a problémával is, hogy bár a betegnek sikerül bekerülnie a kórházba, az ottani körülmények nem megfelelőek, így valódi segítséget ott sem kapnak.

A teljes podcast a szeged.hu oldalán tekinthető meg.

Forrás: szeged.hu

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com