NNGYK: jelentős eszközberuházás zárult le uniós forrásból az alapellátásban

0

Jelentős eszközberuházás zárult le uniós forrásból az alapellátásban; az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében 22 milliárd forintot fordíthatott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a háziorvosi és házi gyermekorvosi praxisok eszközellátásának javítására.

A hatóság a közleményében azt írta, az „Alapellátás fejlesztése a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok kapuőri funkciójának megerősítésére” elnevezésű projekt célja az ország kevésbé fejlett régióiban az alapellátási szolgálatok eszköztámogatása volt.

A fejlesztéssel a keringési, szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések hatékonyabb felismerése, a diagnosztika erősítése, a lakosság jobb hozzáférése az egészségügyi szolgáltatásokhoz, valamint az egészségügyi rendszer költséghatékonyabb működése valósult meg.

A vissza nem térítendő támogatásból az alapellátók a többi között labordiagnosztikai, kardiológiai és légzésdiagnosztikai vizsgálatok elvégzéséhez szükséges eszközöket, vérnyomás és véroxigén mérésére, a vérkeringés monitorozására, a testsúly és testösszetétel analizálására alkalmas berendezéseket, illetve különböző ultrahang- és EKG-készülékeket, defibrillátorokat kaptak.

Közölték azt is: a 2022 szeptemberében indított program – kevesebb, mint másfél éves működése során – kézzel fogható eredményeket ért el az alapellátás területén. „A háziorvosi szolgálatok eszközparkjának fejlesztésével a helyben elvégezhető vizsgálatok száma növekedhet, amelynek következtében a diagnózis felállításának ideje csökken és a szakellátás tehermentesítésére is sor kerül”.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com