Hogyan és mikor mérjem a vérnyomásom?

0

A vérnyomás egészséges embereknél is bizonyos mértékű ingadozást mutat, illetve magasvérnyomás-betegség fennállása esetén is az ingadozás növekedése vagy éppen eltűnése fontos információ lehet. Ezért érdemes napi többszöri vérnyomás mérésre törekedni – hívja fel a figyelmet a Magyar Hypertonia Társaság. 

Érdemes a kezelőorvosunkkal egyeztetni a vérnyommérés szükséges gyakoriságáról (pl. naponta 3x-i mérés). Igyekezzünk minden mérés alkalmával, a későbbiekben részletezett, megfelelő körülményeket megteremteni. Amennyiben már szed vérnyomáscsökkentő gyógyszert, akkor a mérést a gyógyszerbevétel előtt érdemes kivitelezni. Amennyiben valamilyen hirtelen fellépő panaszt, tünetet észlelünk magunkon, érdemes soron kívül megmérni a vérnyomást.

  • A mérést megelőző 30 percben nem szabad koffein- vagy alkoholtartalmú italt fogyasztani.
  • A mérés előtt min. 5 perccel, illetve a mérés alatt nyugodt körülményt kell biztosítani (ne mozogjon, ne beszélgessen, ne nézzen televíziót).
  • A mérés ülve történik az alábbi pozícióban: a hátat meg kell támasztani (szék, fotel támlája), a lábakat ne keresztezze, az alkar legyen alátámasztva úgy, hogy a felkar a szív magasságába kerüljön.
  • A mandzsettát a meztelen felkar közepére kell helyezni, alsó széle a könyökhajlat felett legyen pár centiméterrel.
  • Minimum két mérést kell végezni (a mérések között min. 1 perces szünettel), és a leolvasások átlagát kell figyelembe venni. Ha a két mérés közti különbség meghaladja az 5 Hgmm-t, ismételt mérésre van szükség.
  • A mért értékeket minden esetben rögzítse vérnyomásnaplójában vagy egyéb módon (telefon, alkalmazás…) A méréseit minden orvosi vizitre vigye magával.

Forrás: Magyar Hypertonia Társaság

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com