Háziorvosok és járóbeteg-rendelők szakorvosai tüntetnek Kolozsváron

0

Több mint száz háziorvos és a járóbeteg-rendelők szakorvosai tüntettek csütörtökön reggeltől a Kolozs Megyei Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) székháza előtt – írja a Maszol portál. 

A tünteés oka, hogy az új elszámolási rendszerben lényegesen kevesebb bevételre számíthatnak a biztosítóház részéről, ezzel pedig veszélybe kerül a család- és szakorvosi rendelők működtetése. Az orvosok azt skandálták, hogy február 1-jétől nem írják alá a szerződést az egészségbiztosítóval, ha nem módosítják a tervezett elszámolási rendszert. Ez pedig azzal jár, hogy akik nem kötnek szerződést a CNAS-vel, azok térítésmentes vizsgálatot sem végezhetnek, illetve ártámogatott gyógyszereket sem írhatnak fel.

Az egészségbiztosító által javasolt díjak lényegesen alacsonyabbak a tavalyinál, az érintett háziorvosok ezért azzal fenyegetőznek, hogy február 1-jétől nem kötnek szerződést az egészségbiztosítási pénztárral, ami azt jelentheti, hogy a jövő hónaptól kezdve nem fognak többé térítésmentes konzultációkat tartani.

Meglátásuk szerint ha a kormány kitart álláspontja mellett és az egészségbiztosító a tavalyinál is kevesebb pénzt számol el tevékenységükre, akkor kénytelenek lesznek plusz térítést kérni a betegektől, sőt mi több, nem írják alá a szerződést a CNAS-vel, aminek egyenes következménye, hogy nem írhatnak fel ártámogatott gyógyszereket, de még államilag támogatott – kórházi, poliklinikai – vizsgálatokra sem küldhetik a betegeket.

A háziorvosok azt kérik, a kormány vonja vissza tervezetét, amely akár 40 százalékkal is csökkentené a rendelők bevételét, miközben az idei esztendőtől egyébként is nagyobbak az adók és többe kerül az orvosi rendelők fenntartása – írja a Maszol.

Forrás: maszol.ro 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com