Extraprofitadót vezet be a kormány a gyógyszergyártókra – frissítés, a Pénzügyminisztérium közleménye

0

A 2023-ra bevezetett gyógyszergyártói különadó mellett ez évtől extraprofitadót is beszednek. Igaz, az előbbi levonható lesz az utóbbi összegből – írja a HVG. 

A csütörtök este megjelent kormányrendelet érvényben tartja, hogy a helyi iparűzési adó alapja után a gyógyszer- és gyógyszeralapanyag-gyártóknak különadót kell fizetniük: ez az adóalap 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,5 százalék, 50 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része után 1,5 százalék, 150 milliárd forintot meghaladó része után pedig 4 százalék. Ez a 2023-as – 1, 3 és 8 százalékos – adókulcsok fele.

Csakhogy most ehhez hozzájön egy új extraprofitadó: ugyanazon adóalap 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,5 százalék, 50 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része után 4 százalék, 150 milliárd forintot meghaladó része után pedig 7 százalék. De a kétféle adót nem kell teljes egészében befizetni: „az adóévre fizetendő gyógyszergyártói különadót – legfeljebb annak összegéig – csökkenti a gyógyszergyártót gyógyszergyártói extraprofitadó címén az adóévre terhelő összeg”. Az nem változik, hogy mindkét adófizetési kötelezettség csökkenthető a Magyarország területén megvalósuló beruházások és az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés adóévi közvetlen költségével – írja a lap.

Frissítés:

A kormány célja, hogy segítséget nyújtson a magyarországi gyógyszergyártóknak, hogy a globális minimumadó a lehető legkisebb terhet jelentse számukra. A megjelent rendeletmódosítás a gyógyszergyártók kezdeményezésére, a kormány és a gyártók közötti egyeztetéseket követően valósult meg – jelentette be pénteki közleményében a Pénzügyminisztérium (PM).

A minisztérium ismerteti, hogy az elmúlt évben a kormány eredményes tárgyalásokat folytatott annak érdekében, hogy a 2024-től bevezetett globális minimumadó ne rontsa a magyar vállalkozások versenyképességét. Sikerült elérni, hogy a nemzetközi szabályozás több adótípust is (például a helyi iparűzési adót) beszámítson a globális minimumadóba, ezzel a magyar cégek elkerülik adóterheik indokolatlan növelését. Most ezt a kört egészíti ki a kormány a gyógyszergyártók által fizetett extraprofitadó átalakításával, amely így beszámítható lesz a globális minimumadóba. A megoldással a költségvetés nem veszít bevételt, és a magyar gyógyszergyárak terhei sem növekszenek. A kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy megvédje a magyar gazdaság versenyképességét és támogassa a gyógyszeripari beruházásokat – hangsúlyozza a Pénzügyminisztérium.

Forrás: HVG / MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com