Elkezdődött a Nemzeti Diabétesz Stratégia kidolgozása

0

Magyarországon több mint 1 millió 200 ezer cukorbeteg él. Az 1-es vagy 2-es típusú diabétesszel érintettek élethelyzetének könnyebbé tétele rendkívül fontos, ezért a kormány megkezdte a Nemzeti Diabétesz Stratégia kidolgozását. 

„A diabéteszesek érdekét képviselő hasonló stratégiára mindeddig nem volt példa hazánkban” – olvasható a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Belügyminisztérium, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium közös közleményében.

Az elmúlt években a kormány kiemelt figyelmet fordított a diabétesszel élők helyzetének javítására, és több cukorbetegséggel foglalkozó szervezettel kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy a cukorbetegek mindennapjait, életvitelét könnyebbé tegye – írták a közleményben.

„Az együttműködés során elért közös eredmények közt említhető a hozzáférés javulása a diabéteszes betegek által használt gyógyászati segédeszközökhöz, a közétkeztetés megreformálása, speciális felügyelet biztosítása a nevelési-oktatási intézményekben, a cukorbeteg-szervezeteknek folyamatosan biztosított támogatások, az 1-es és 2-es diabéteszben szenvedő betegek adókedvezménye, a cukorbeteg gyermekek után járó emelt összegű családi pótlék, és a cukorbeteg gyermekek nyári táboroztatása is” – sorolták.

A közleményben Takács Péter egészségügyi államtitkárt idézve azt írták, „a készülő stratégia fő pontjai olyan igényekre reagálnak, mint például a szakorvosi javaslatok határidejének meghosszabbítása bizonyos nem inzulin típusú antidiabetikumok felírhatósága esetén, valamint a támogatással elérhető tesztcsíkok számának emelése”. Emellett számos, további egyeztetést igénylő javaslat érkezett az oktatás, az edukáció, a megelőzés és a mobiltelefonos alkalmazások fejlesztésére. „Azon dolgoznak, hogy a stratégia az egyeztetéseket követően elkészüljön és a kormány elé kerülhessen” – tudatta az államtitkár.

Nyitrai Zsoltot, a miniszterelnök főtanácsadóját idézve azt írták, a kormány szövetségesként tekint a cukorbeteg-szervezetekre, ezért kezdték el kidolgozni a Nemzeti Diabétesz Stratégiát annak érdekében, hogy további kedvező intézkedésekkel segítsék a cukorbetegséggel élőket. A munka során több diabétesszel foglalkozó civil és szakmai szervezet véleményét is kikérték. A javaslatok beérkezését követően megkezdődött a stratégia kialakítása, amely egy hosszabb folyamat, és várhatóan további szervezetek is csatlakoznak majd a közös szakmai munkához, tehát folyamatos a kétoldalú párbeszéd a kormányzat és a szervezetek között.

Beneda Attila családügyekért felelős helyettes államtitkár a stratégia kidolgozásának fontosságát hangsúlyozta, hiszen az 1-es és 2-es típusú cukorbetegséggel élők egyre nagyobb figyelmet érdemelnek. A betegség minden korosztályt érinthet, ezért rendkívül fontos, hogy olyan stratégia készüljön, amely a felnőttek mellett a gyermekeknek, a fiataloknak és a kismamáknak is segítséget nyújthat, valamint az eddigi és a jövőbeni intézkedésekkel megkönnyítheti mindennapjaikat.

A stratégia kidolgozásához a kezdetektől segítséget nyújt a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége, a Magyar Diabetes Társaság, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, a Sportos Cukorbetegek Egyesülete, a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért, a Civilút Alapítvány, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, az Országos Kórházi Főigazgatóság, Körner Anna diabetológus, valamint Tóth-Heyn Péter főorvos.

A stratégia kialakításához további szervezetek és szakemberek véleményét is kikérik majd – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

Forrás: MTI

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com