Egyre öregebb az orvostársadalom Magyarországon

0

Egyre öregebb az orvostársadalom Magyarországon, azonban a helyzet egyáltalán nem egyedi: Európa nagyrésze előbb vagy utóbb komoly problémákba fog ütközni emiatt – írja a G7. 

Miért fontos ez? Ahhoz, hogy valakiből szakorvos válhasson, az egyetemet is beleszámítva általában tíz év szükséges, így az utánpótlás biztosítása kulcsfontosságú kérdés kell hogy legyen azokban az országokban, ahol van állami egészségügyi ellátás.

Számokban: Szinte egész Európa rosszul áll, a legégetőbb helyzetben kétségtelenül az olaszok vannak, ahol az orvosok 55,2 százaléka már 55 év feletti, hazánk a középmezőnyben, de az OECD-átlaghoz képest rosszabb helyen szerepel.

  • Az OECD adatai szerint itthon az orvosok 41,7 százaléka 55 éven felüli
  • A KSH szerint a teljes orvostársadalom közel 20 százaléka már nyugdíjas
  • Különösen lesújtó a helyzet a háziorvosok körében, a Magyar Orvosi Kamara szerint tavaly csupán 5 olyan háziorvosi praxis működött, ahol a praktizáló orvos 30 év alatti fiatal.

Igen, de sok orvos dolgozik tovább a nyugdíjkorhatár elérése ellenére is, tehát nem feltétlenül az a gond, hogy betöltik a 65-ik életévüket, hanem az, hogy az arányok nagyon eltolódtak az idősebbek felé, akik egy ponton nem fognak tovább dolgozni, utánpótlás híján pedig az ellátás további nehézségekbe ütközik majd – írja a lap.

Forrás: G7

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com