Egy máj két életet mentett meg a Semmelweis Egyetemen

0
Hazánkban először a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján hajtottak végre olyan májtranszplantációt, amely egy magyar donorszerv kettéosztásával két személy – egy kisgyermek és egy felnőtt férfi – életét mentette meg. A betegek a december 2-i műtét óta jól vannak – írja az egyetem. 

Ismeretlen eredetű májelégtelenség miatt került fel a sürgősségi transzplantációs listára egy 3 éves kislány, akit a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján kezeltek. Ilyen pici gyermek számára ritkán adódik megfelelő méretű donorszerv, a gyermek súlyos állapota pedig mielőbbi beavatkozást igényelt.

dr. Piros László Fotó: Semmelweis Egyetem

Ezért különösen örömteli, hogy az Eurotransplant szervelosztó rendszerén keresztül éppen érkezett egy magyar donorszerv, amely kettéosztva alkalmasnak bizonyult arra, hogy a kisebbik részét a beteg kisgyermekbe ültessék be, a nagyobb részét pedig egy 35 éves, májdaganatban szenvedő fiatal férfi kaphassa meg – tájékoztatott dr. Piros László.

 

A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (STéG) egyetemi docense elmondta:

a beavatkozás különlegessége abban rejlik, hogy a szervet ugyanott osztották ketté egy kisebb és egy nagyobb darabra – orvosi szaknyelven szólva két graftot képeztek belőle –, ahol aztán a transzplantációkat is elvégezték.

Ahogyan minden szervátültetés, ez a transzplantáció is különösen szervezett teammunkát igényelt. A donorszervért vidékre utazott el a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika csapata, a máj kivételét dr. Hamar Mátyás szakorvos irányításával végezték.

A szerv az Eurotransplant hálózaton keresztül az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának révén jutott el a STéG-re, ahol mások mellett transzplantációs sebészből, aneszteziológusból, műtősnőkből, aneszteziológus asszisztensekből, műtőssegédekből, nővérekből álló team munkájának köszönhetően menthetett meg egy donorszerv két életet.

A máj ereinek és szöveteinek kettéválasztását és a gyermek műtétjét dr. Benkő Tamás egyetemi docens, dr. Rózsa Balázs szakorvos, dr. Piros László és csapata végezte, ezt követően a szomszédos műtőben a fiatal felnőtt operációját dr. Piros László vezetésével dr. Huszty Gergely adjunktus és számos szakdolgozó közreműködésével hajtották végre. A műtétek során az aneszteziológus team vezetője dr. Füle Balázs főorvos volt.

A májtranszplantáción átesett beteg
Fotó: Semmelweis Egyetem

A fiatal férfi már az operáció után röviddel osztályra került, és kéthetes lábadozást követően engedték haza. A kislányt további megfigyelésre a Gyermekgyógyászati Klinikára szállították, ahonnan hamarosan otthonába bocsátják – tájékoztatott dr. Dezsőfi-Gottl Antal egyetemi docens, a gyermek kezelőorvosa.

A Semmelweis Egyetemen január 3-án egy újabb, hasonló májátültetést is végrehajtottak, amely során ugyancsak egy szerv két életet mentett meg: egy 20 hónapos májvéna-elzáródásban szenvedő kisfiúét, és egy Hepatitis B-vírus fertőzött felnőtt férfiét. A műtétek jól sikerültek, a férfit a STéG-en, a kisgyermeket a Gyermekgyógyászati Klinikán ápolják.

Forrás: Semmelweis Egyetem 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com