Egy influenzavírus is növelheti a neurodegeneratív betegségek kialakulásának kockázatát

0

Amerikai kutatók egyértelmű jelét találták annak, hogy akár egy egyszerű influenzavírus is jelentősen növelheti a neurodegeneratív betegségek kialakulásának kockázatát – írja a HVG.

Egy, a Neuron című tudományos lapban megjelent új tanulmány arra utal, hogy az olyan súlyos vírusfertőzések, mint az agyvelőgyulladás és a tüdőgyulladás növelik a neurodegeneratív megbetegedések, például a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Az amerikai Nemzeti Öregedéskutató Intézet (National Institute on Aging) tudósai mintegy félmillió orvosi feljegyzés átfésülése után jutottak erre a következtetésre.

Először egy 35 ezer fős, hat különböző neurodegeneratív betegségben szenvedő finn ember orvosi feljegyzéseit elemezték, és összehasonlították azokat egy 310 ezer fős kontrollcsoporttal, akiknek nem volt ilyen agyi betegségük. Az elemzés 45 ponton mutatott összefüggést a a vírusexpozíció és a neurodegeneratív betegségek között, amit a brit biobankból származó 100 ezer orvosi feljegyzés elemzésével pontosítottak. Ezek alapján a kutatók összesen 22 összefüggést találtak a vírusfertőzések és a neurodegeneratív állapotok között a mintegy 450 ezer emberhez tartozó közel 500 ezer orvosi feljegyzésben – írja a Science Alert nyomán a HVG

Kiderült például, hogy a vírusos agyvelőgyulladással kezelt emberek esetében 31-szer nagyobb volt az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, mint azoknál, akiknek nem volt ilyen egészségügyi problémájuk. Minden 406 emberből 24-nél alakult ki a betegség, ami 6 százalékos arányt jelent. Ami talán még ennél is megdöbbentőbb: azok, akik influenzavírus okozta tüdőgyulladás miatt kerültek kórházba, nagyobb hajlamot mutattak az Alzheimer-kór, a demencia, a Parkinson-kór, valamint az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) kialakulására.

Forrás: HVG

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com