Dr. Péterfi Zoltán nyilatkozata a húsevő baktériumról

0

A húsevő baktérium sokak bélflórájának része, észrevétlenül él a bőrünkön. Baj akkor van, ha a szervezetbe kerül: minél mélyebbre jut, annál súlyosabb fertőzést okoz. Ha a keringési rendszerbe jut, optimális terápia mellett is 90 százalékban halálhoz vezet akár 24-48 órán belül. Ahol a húsevő baktérium bejutott a szervezetbe, ott a seb körül gyorsan terjedő bőrpír és szokatlanul erős fájdalom, valamint láz, gyengeség, általános tünetek jelentkeznek. Az idő sorsdöntő tényező, a mihamarabb megkezdett orvosi kezelés életet ment” – nyilatkozta a 24.hu-nak dr. Péterfi Zoltán egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinika infektológiai osztályának vezetője, akit annak kapcsán interjúvolt az internetes portál, hogy egy húsevő baktériummal fertőzött, 33 éves férfi életéért küzdöttek a váci kórházban, a családapa azonban elhunyt.

A szakember az interjúban elmondta, hogy a húsevőbaktérium-fertőzés elnagyolt, de nem alaptalan köznyelvi elnevezés. Több baktériumtörzs okozhat hasonló tüneteket, a leggyakrabban azonban a Streptococcus pyogenes. Sokaknál a természetes, normál baktériumflóra része, a népesség mintegy öt százalékánál megtalálható, gyerekeknél ez az arány akár a 20 százalékot is elérheti. Főként a bőrön telepszik meg, de jelen lehet a torokban, a hüvelyváladékban és a végbél környékén. Az infektológus szerint „fura, rafinált” kórokozó, ami nem az antibiotikumok ellen próbál védelmet kialakítani, hanem olyan enzimeket fejlesztett, amelyek segítségével nagyon hatékonyan túlél a környezetben. Számtalan egyéb mikrobához hasonlóan a Streptococcus pyogenes jelenlétét észre sem vennénk, a baj akkor kezdődik, ha valamely sérülés nyomán a szervezetbe kerül. Minél mélyebbre hatol a baktérium, annál komolyabb tüneteket produkál, a két legsúlyosabb eset, ha a kötőszövetbe és az izomba vagy a keringési rendszerbe kerül.

Kezelés meglehetősen bonyolult, az antibiotikum-terápia alapvető, viszont kevés. A sérült szöveteket sebészeti úton el kell távolítani, megakadályozandó a baktériumok terjedését, szélsőséges esetben amputációt is végre kell hajtani. A beteg vérét eközben folyamatosan szűrik, a testből kivezetve egy speciális berendezéssel igyekeznek eltávolítani belőle a szuperantigén toxinokat. A súlyos gyulladás gátolja a vérképzést, fokozza a vörösvértestek szétesését és vérszegénységet okoz.

Dr. Péterfi Zoltán hangsúlyozta azt is, hogy bármilyen szörnyen is hangzik a húsevőbaktérium-fertőzés, pánikra nincs ok. A komoly megbetegedések ritkák, és időben észlelve még ezek is kezelhetők. A lényeg, hogy a sérülések környezetét fertőtlenítsük, illetve a fent leírt tüneteket tapasztalva mihamarabb forduljunk orvoshoz.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com