Bécsi tudósok: Klimt és Beethoven jó kedvre derítenek

0

A Bécsi Egyetem kutatócsapata kiderítette, hogy már negyed óra alatt jobb kedvre derül, aki Beethoven 9. szimfóniáját hallgatja, miközben Klimt Beethovenfríz című alkotását szemléli. Aki akarja, a múzeum jóvoltából most maga is kipróbálhatja a hatást.

A művészet jót tesz a léleknek – tudjuk ezt régóta, de a Bécsi Egyetem pszichológusaiból álló kutatócsoport most tudományosan is bizonyította. Arra kérték a Wiener Secession látogatóit, hogy nézegessék Klimt Beethovenfríz című alkotását, miközben Beethoven 9. szimfóniáját hallgatják, amely a műalkotást ihlette. Egy másik csoport zenehallgatás nélkül tette ugyanezt. A kísérlet során kiderült, hogy azok a látogatók, akik zenét is hallgattak a festmények szemlélése közben, jobban élvezték a művészetet és csökkent a stressz-szintjük.

Ha egyszerre két érzékszervünkön keresztül érkezik a stimuláció – méghozzá esztétikus, művészi formában –, akkor az jelentősen felerősíti az esztétikai élményt. Ezáltal csökken a félelem és a szorongás.”

– magyarázza Helmut Leder, a kutatás vezetője. A kutatás azt is megállapította, hogy már 14,3 percnyi idő a múzeumban – zenével vagy anélkül – csökkentette a látogatók stressz-szintjét, félelmeit és jobb kedvre derítette őket.

Leder azt is kiemelte, hogy a pozitív hatás szempontjából nem mindegy, hogy valódi művészetről vagy giccsről van szó. Mert a művészet csak akkor tud jót tenni a lekünknek, ha azt érezzük, hogy kaptunk is valamit, ami fontos a számunkra – ez különbözteti meg a giccstől.

A Bécsi Egyetem doktorandusza, Anna Fekete kutatásának eredménye, amelyet Helmut Leder vezetésével végzett, az APA PsycArticles című szaklapban jelent meg. Aki pedig akarja, a múzeum jóvoltából most maga is kipróbálhatja a hatást: fülhallgatókat bocsátanak a látogatók rendelkezésére, amelyekben Beethoven 9. szimfóniája szól.

Forrás: Bécs Város | Nemzetközi Irodák – Budapest

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com