A WHO legújabb ajánlása a szénhidrátbevitelre

0

A nem fertőző betegségek a világ vezető halálokainak számítanak. A módosítható kockázati tényezők, mint az egészségtelen étrend, a fizikai aktivitás hiánya, a dohányzás és alkoholfogyasztás jelentik a legnagyobb kockázatot. Az elhízás szintén egy fontos kockázati tényező a nem fertőző betegségek kialakulásában, mely globálisan milliók haláláért felel közvetve vagy közvetetten – írja a WEBBeteg. 

A kutatások, melyeket a WHO (Egészségügyi Világszervezet) áttekintett az irányelv kidolgozására, azt mutatták, hogy a magasabb rostbevitel a testzsír csökkenéséhez vezethet, és a magasabb rostbevitellel rendelkezők kisebb számban betegedtek meg szív- és érrendszeri megbetegedésben, 2-es típusú cukorbetegségben és daganatos megbetegedésekben.

A teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök és hüvelyesek magasabb fogyasztása is csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A magasabb teljes kiőrlésű gabona-, zöldség- és gyümölcsfogyasztás tovább csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának, illetve az általa okozott halálnak a kockázatát.

A magasabb teljes kiőrlésű gabona- és a hüvelyesfogyasztás csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is.

A fenti megállapítások alapján tehát a WHO a következőket javasolja a 2 év felettiekre vonatkoztatva:

  • A szénhidrátbevitel elsősorban teljes kiőrlésű gabonákból, zöldségekből, gyümölcsökből és hüvelyesekből származzon.
  • A zöldség- és gyümölcsfogyasztás
    • felnőttek esetében naponta minimum 400 g legyen
    • gyermekek és serdülők esetében:
      • 2-5 éves korig minimum 250 g/nap
      • 6-9 éves korig minimum 350 g/nap
      • 10 éves kortól minimum 400 g/nap
  • Táplálékkal elfogyasztott rostbevitel
    • felnőtteknek legalább 25 g/nap ajánlott
    • gyermekek és serdülők esetében:
      • 2-5 éves korig minimum 15 g/nap
      • 6-9 éves korig minimum 21 g/nap
      • 10 éves kortól minimum 25 g/nap

Az ajánlás nem tartalmaz pontos mennyiséget az össz szénhidrátbevitelre, azonban megemlíti, hogy a jelenlegi ismereteink szerint célszerű a bevitt energia 40-70%-át szénhidrátból magunkhoz venni, hiszen a kutatások alapján az ennél alacsonyabb vagy magasabb szénhidrátbevitel növeli az összhalálozás arányát. Ez egy átlag 1800 kalóriás étrend esetében 175-300 g szénhidrátbevitelt jelent naponta. Ennek a megítélése függ például az egyén esetleges betegségeitől, a nemétől, fizikai teljesítményétől (munka, sport stb.) – olvasható a cikkben.

Forrás: WEBBeteg 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com