A műtét utáni fájdalomcsillapításról

0

A fájdalommentesség alapvető betegjog. A fájdalomcsillapításnak számos módja van, melyet már a műtét előtt egyeztethet az aneszteziológussal. A jó fájdalomcsillapítás segíti is a gyógyulást.

A fájdalomcsillapítási igény egyénenként eltérő, a fájdalomcsillapítók adagolása ennek megfelelően történik. A jó fájdalomcsillapítás fontos a műtét utáni korai mobilizációhoz, és elősegíti a légúti váladék felköhögését is. Számos gyógyszer használatos, non-szteroid gyulladáscsökkentők, opioidok, opioidszármazékok stb. Ezek dózisa és adásuk gyakorisága változtatható, és adhatók kombinációban is.

A fájdalomcsillapítás már a műtét előtt elkezdődhet, és a műtét alatt adott gyógyszerek hatása is átnyúlik a műtét utáni szakra. A műtét után kezdetben folyamatosan vagy alkalmanként adott vénás szerrel végzik a fájdalomcsillapítást, aminek előnye a folyamatos hatás, illetve hatás gyors, néhány percen belüli beállása.

Adható injekció izomba is, ez azonban csak mintegy 20-30 perc után hat, és kellemetlen is. A továbbiakban mielőbb szájon át bevehető gyógyszereket kaphatnak, melyeket ajánlott rendszeresen alkalmazni, hogy kialakuljon egy alap fájdalommentesség. Ezek mellett is lehet még erős, gyorsan ható tablettákra szükség. Jól használhatók még műtét utáni fájdalomcsillapításra a különböző helyi érzéstelenítések és idegblokkok.

Nagy műtétek esetében különösen hatásos és kényelmes az epidurális anesztézia. Alkalmazható még az ún. beteg-kontrollált fájdalomcsillapítás (un. PCA), mely során a páciens ellenőrzött módon, a fájdalma függvényében saját magának adagolja a fájdalomcsillapítót egy gomb segítségével.

Fontos, ha fájdalma van, jelezze azt az ellátó személyzet felé!

Forrás: Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com