A MOK ragaszkodik a szakmai szabályok betartásához az ügyeleti rendszerben is

0

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) ragaszkodik a szakmai szabályok betartásához, a betegek biztonságos ellátásához a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti rendszerben is – közölte a szervezet. 

A Magyar Orvosi Kamarát olyan, a betegágyak mellett dolgozó orvosok, egészségügyi szakemberek alkotják, akik elkötelezettek a hivatásuk iránt, a MOK kizárólag szakmai szempontok alapján fogalmazza meg véleményét, és ha a gyógyítás feltételeinek romlását észleli, azt a jövőben is jelezni fogja. Úgy látják, az új ügyeleti ellátási rendszer továbbra sem problémamentes.

A hibák orvoslását az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a kamara egyaránt kezdeményezte, és a MOK háziorvosi munkacsoportja segíti a folyamatot.

Hangsúlyozták, a kapacitáshiány valós jelenség, ezt igazolja szerintük, hogy januártól a háziorvosokat a járások helyett már az egész vármegyében kötelezik ügyeleti ellátásra.

Kitértek arra, hogy az elmúlt időszakban az ügyeleti ellátás kapcsán két törvényszéki ítélet született; a szegedi ítélet azt mondja ki újra, hogy a háziorvos köteles ügyelni (tekintet nélkül például az életkorára), a debreceni viszont azt, hogy a szerződés nem lehet az OMSZ diktátuma, annak egyenrangú felek közös megállapodásának kell lennie.

A kamara a továbbiakban is ehhez tartja magát, és legjobb tudása szerint segíti a lakosság minél jobb egészségügyi ellátásának megszervezését – fogalmaztak.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com