A helyes életmód magasvérnyomás-betegség esetén

0

A gyógyszeres kezelés mellett – illetve a kezelés első lépéseként akár önmagukban is – az életmódban tett egyes változtatások bizonyítottan csökkentik a magas vérnyomást:

Egészséges táplálkozás

Egészséges táplálkozás, amely a zöldségben, gyümölcsben, kis zsírtartalmú tejtermékben, magvakban, rostokban gazdag, sovány húsokat tartalmazó étkezéseket helyezi előtérbe az előre elkészített vagy félkész, zsíros táplálékok kerülése mellett. Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének közérthető táplálkozási ajánlása, az ún. OKOSTÁNYÉR nagy segítségünkre lehet e témában.

Konyhasó (nátrium-klorid) használatának csökkentése

Bár a hazai étkezési szokások mellett gyakran nehéz elérni, a cél a napi 5 gramm alatti (ez körülbelül 1 csapott teáskanálnyit jelent) konyhasó-bevitel. Ehhez kerülni vagy csökkenteni javasolt az asztali sózást, a sós ételeket, a tartósított, előre elkészített ételeket (melyek a konyhasó mellett egyéb nagy nátriumtartalmú tartósítószert is tartalmaznak).

Rendszeres fizikai aktivitás

A rendszeres fizikai aktivitás: heti 150 perc közepes intenzitású aerob aktivitás vagy ideális esetben napi 30–60 perces, a hét 5–7 napján végzett aerob mozgás (gyaloglás, kocogás, úszás, kerékpározás, tánc vagy más általunk kedvelt sport).

Testsúlycsökkentés, az ideális súly elérése

Javasolt az induló testsúly csökkentése egy év alatt 10%-kal az ideális testsúly eléréséhez. Energia szükségletet tekintve napi 500 kcal-val kevesebbet tanácsos fogyasztani az alapenergia szükséglethez képest. Túlsúly vagy kövérség esetén már a testsúly 5 kg-os csökkentése a vérnyomás 2-3 higanymilliméteres csökkenésével jár együtt.

Dohányzás elhagyása

A dohányzás elhagyása nemcsak a vérnyomást csökkenti, hanem az erek falának károsodását is mérsékeli, és emellett egyéb megbetegedések (például tüdődaganat, asztma) veszélye is csökken.

Alkoholfogyasztás csökkentése, nagyivászat kerülése

Férfiaknál kb. napi 3 egység (pl. 2 dl 13%-os bor), nőknél kb. napi 2 (pl. 1,5 dl 13%-os bor) egység alkohol fogyasztásánál több nem javasolt. Egy egység 10 ml vagy 8 g tiszta alkohol. Egy ital egységét az alábbi számítás alapján kapjuk: pl. 700 ml 13%-os borban (700×13)/1000= 9,1 egység alkohol van.

Stressz csökkentése

A stressz csökkentése javítja az általános egészségi állapotot, köztük a magas vérnyomást is.

Pihenés

Pihenés és életkorunknak megfelelő mennyiségű alvás is elengedhetetlen a megfelelő életmódhoz.

A mindenképpen javasolható életmód-változtatások mellett egyéb kiegészítők segíthetnek a magas vérnyomás kezelésében (pl. alfa-linolénsav, a koenzim Q10, az omega-zsírsavak, a fokhagymakivonat stb.), de hatékonyságuk nem bizonyított, és nem helyettesíthetik a felsorolt nem gyógyszeres és a gyógyszeres terápiákat. Bővítsük és tartsuk naprakészen az ismereteinket rendszeresen az egészséges, kiegyensúlyozott életmódról és legyünk tudatosak, hogy egészséges, hosszú, boldog életet élhessünk! A helyes életmód megválasztása a mi kezünkben van!

Forrás: Magyar Hypertonia Társaság

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com