A francia nemzetgyűlés elfogadta a törvénytervezet a terhességmegszakítás jogának alkotmányba foglalásáról

0

A francia nemzetgyűlés nagy többséggel elfogadta kedden első olvasatban a kormány törvényjavaslatát, amely alkotmányba foglalja a nőknek a terhességmegszakításhoz „szavatolt szabadságát”.

Az 577 fős alsóházban a tervezetet 493 szavazattal 30 ellenében fogadták el. „Most azon leszek, hogy eljuttassam az üzenetet a szenátushoz” – mondta a szavazást követően Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter. Az alkotmánymódosításhoz az ellenzéki jobboldali többségű szenátusnak is el kell fogadnia a tervezetet február 28. előtt, ugyanilyen formában, mielőtt a két ház együttes ülését, a kongresszust, összehívja a köztársasági elnök, a tervek szerint március 5-re az alkotmányos reform ratifikálására.

A szöveg megfogalmazása a „szavatolt szabadságot” illetően a jobboldal részéről azonban ellenérzést vált ki, így kiszámíthatatlan a szavazás kimenetele a felsőházban. Amennyiben a szenátus más szöveggel fogadja el a javaslatot, annak végleges változatáról a nemzetgyűlésnek ismét szavaznia kell.

Emmanuel Macron elnök 2023. március 8-án kötelezettséget vállalt arra, hogy a terhességmegszakítás jogát beiktatja az alkotmányba, miután az amerikai alkotmánybíróság döntése, amely megengedte az amerikai tagállamoknak az abortusz betiltását, aggodalmat váltott ki Franciaországban.

„A történelem tele van olyan példákkal, amikor olyan alapvető jogokat és szabadságjogokat, amelyekről mindenki azt hitte, hogy magától értetődőnek tekinthetők, mindenki megdöbbenésére vagy közönye közepette, egy pillanat alatt megszüntettek” – mondta a nemzetgyűlésben az igazságügyi miniszter.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com