10 ezer önkéntes, közöttük daganatos betegek genetikáját térképezik fel

0

A Magyar Genom Program keretében a következő 5 évben 10 ezer magyar teljes géntérképét szeretnék feltérképezni, közöttük daganatos betegekét is – írja a Rákgyógyítás. 

A Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, a Pécsi Tudományegyetem, az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Széchenyi István Egyetem fogott össze a Magyar Genom Program megvalósításáért. Minél több összefüggést szeretnének találni a genetikai jellemzők és a megjelenő betegségek között.

Hogyan képzeljük el a genomot? A Magyar Genom Program honlapján így magyarázzák: „a genomja az Ön testének használati útmutatója, szinte minden egészséges sejtben megtalálható belőle egy másolat. Tanulmányozását, az elemzéshez, értelmezéshez szükséges technológiát nevezzük genomikának. A genomika segítségével megjósolható, hogy egy személy hogyan fog reagálni egy kezelésre, megtalálható számára a legmegfelelőbb terápia. Ez a precíziós orvoslás.”

A kutatási projekt keretében 10 ezer teljes emberi genomot terveznek megszekvenálni, azaz az örökítőanyag építőköveinek sorrendjét meghatározni. A projekt középpontjában a ritka betegségben szenvedő betegek és családtagjaik, valamint a daganatos betegek állnak, emellett népesség-genomikai vizsgálatokat is terveznek. A program célja egy önkéntes beleegyezésen alapuló, etikus program, amely a betegek hasznára válik, továbbá lehetővé tesz tudományos felfedezéseket is.

Forrás: rakgyogyitas.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com