Máig találkoznak hamis receptekkel a gyógyszerészek

0

Az elmúlt időszakban több gyógyszerész is jelezte az Index felé, hogy ugyan kisebb számban, mint régen, de máig találkoznak hamis receptekkel. A csalók többségében a közismert szorongásoldókra, nyugtatókra, altatókra pályáznak, a visszaélési kísérletekkor pedig a szakemberek lélekjelenlétére is nagy szükség van – írja a lap. 

Bár tapasztalataink szerint az elmúlt években a vényhamisítások száma jelentősen csökkent, ez nem azt jelenti, hogy nincsenek visszaélések – erre hívta fel a figyelmet Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYKSZ) elnöke, akit azután kerestünk meg, hogy a közelmúltban szakmai körökből többen is jelezték az Indexnek, hogy az eReceptek térhódítása és a kontrollrendszerek hatékonyabbá válása ellenére a hamis vényekkel való próbálkozások máig problémát jelentenek.

Egy az Indexnek nyilatkozó gyógyszerész arról beszélt: a csalók körében „slágerterméknek” számítanak a különböző nyugtatók, altatók és szorongásoldók, így fokozott figyelemmel jár el akkor, amikor valaki ilyen terméket szeretne kiváltani.

Tudomást szereztünk egy olyan, XVI. kerületben történt esetről, amikor egy hamisító szintén az egyik legnépszerűbb szorongásoldót akarta kiváltani. Amikor a gyógyszerész kiszúrta, hogy valami nem stimmel, megkereste a recepten feltüntetett doktort, így derült fény arra, hogy visszaéltek a nevével. Információink szerint az orvos a történtek után feljelentést is tett, amennyiben a konkrét esetről a rendőrségtől vagy az ügyészségtől bővebb tájékoztatást kapunk, arról is beszámolunk.

Egy olyan recept is a látókörünkbe került, amelyet egy budapesti háziorvos írt fel egy miskolci páciensnek, majd a vényt Kecskeméten próbálták meg kiváltani. Ez persze önmagában még nem bizonyíték a visszaélésre, de egy olyan vény, amely több vármegyén is átível, és amellyel épp egy szorongásoldót akartak kiváltani, minimum a gyanús kategóriába esik – fogalmazott egy lapunknak nyilatkozó szakember.

Szavaival Hankó Zoltán is egyetért, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a gyógyszerészeket a hamis papírvények felismerésében számos biztonsági elem megléte vagy épp azok hiánya segíti. Ezeket az elemeket a szokottnál is jobban meg kell vizsgálni akkor, ha a recepten szereplő beteg az adott gyógyszertártól távol lakik és nem hiánycikkről van szó.

Hankó Zoltán úgy véli: a hamis vagy hibás kérdéskörön túl a gyógyszerrendelési lehetőségeket is érdemes áttekinteni, az eReceptek és a papírvények ugyanis más visszaélésekre adnak lehetőséget.

Teljes tartalom

Forrás: Index 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com