Lefagyasztott petefészek-szövetet ültettek vissza a kemoterápia után a Semmelweisen

0
Akut limfoid leukémiában szenvedő, kemo- és sugárkezelésen átesett, 24 éves beteg az első, akinek Magyarországon saját, három éve lefagyasztott petefészek-szövetét ültették vissza szerdán a Semmelweis Egyetem orvosai annak érdekében, hogy a későbbiekben gyermeket vállalhasson – írja az egyetem. 

Fotó: Semmelweis Egyetem

A 24 éves Dalmánál három éve diagnosztizálták a vérképzőrendszer rosszindulatú, daganatos megbetegedését, az akut limfoid leukémiát, melynek kezelésére kemoterápiát, csontvelő átültetést és sugárkezelést is kapott – mondta dr. Bokor Attila egyetemi docens. A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján működő Minimál Invazív Sebészeti Osztály vezetője kiemelte: még a terápia megkezdése előtt kivették és lefagyasztották a beteg egyik petefészkét, hogy később annak szövetdarabjai visszaültethetők legyenek.

Mivel a beteg három éve tünetmentes, de nincs hormontermelése és a szervezetében hagyott petefészek nem működik, december 13-án a termékenység visszaállítása céljából három petefészek szövetet ültettek vissza a szervezetébe ún. laparoszkópos (kulcslyuksebészeti) eljárással. A petefészek kéregállomány részleteket a már nem működő petefészek felszínére erősítették.

Fotó: Semmelweis Egyetem

A hazánkban elsőként alkalmazott műtéti eljárást dr. Bokor Attila és dr. Piros László a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatóhelyettese végezte.

A beteg jól van és otthonában lábadozhat tovább.

Forrás: Semmelweis Egyetem 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com