Klímacsúcs – Elfogadták a zárónyilatkozatot a fosszilis tüzelőanyagok kivezetéséről

0

Elfogadták a COP28 klímacsúcs résztvevői szerdán az éghajlatváltozás legsúlyosabb hatásainak elhárítása érdekében az országokat a fosszilis tüzelőanyagoktól való megválásra felszólító nyilatkozatot.

A megállapodás szövege felszólítja a világ országait „a fosszilis tüzelőanyagokról való, igazságos, rendezett és méltányos megválásra az energiarendszerekben (…) annak érdekében, hogy a tudomány javaslatának megfelelően 2050-re elérhető legyen nettó nulla részarányuk”.

A dokumentum emellett 2030-ig a megújuló energiakapacitás megháromszorozását is szorgalmazza világviszonylatban, valamint sürgeti a szénfelhasználás csökkentésére irányuló erőfeszítéseknek, illetve a szén-dioxid-termelő iparágakban a leválasztást és tárolást lehetővé tévő technológiák fejlesztésének felgyorsítását.

Történelmi mérföldkőnek nevezte az amerikai elnök szerdán az ENSZ klímacsúcsán a fosszilis üzemanyagok kivezetéséről hozott döntést.

Joe Biden közleménye szerint a COP28-on a világ vezetői újabb mérföldkövet értek el, amikor első alkalommal kötelezettséget vállaltak a fosszilis üzemanyagokról való átállásról. Az elnök méltatta, hogy a vezetők egyezségre jutottak abban, hogy 2030-ig megháromszorozzák a megújuló energiaforrások globális kapacitását.

„Miközben még jelentős munka áll előttünk, hogy képesek legyünk elérhető közelségben tartani a másfél fokos célkitűzést, a mai eredmény jelentős lépéssel közelebb visz ehhez” – fogalmazott Joe Biden.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com