Karikó Katalin: mindig a tudomány volt az érdeklődésem középpontjában

0

Mindig a megértés, a tudomány volt az érdeklődése középpontjábna, és soha nem álmodott arról, hogy a kutatásaiért díjat kap – egyebek mellett erről beszélt Karikó Katalin szerdán Stockholmban, újságírók előtt.

Számomra mindig az volt az érdekes, hogy megértsek egy biológiai folyamatot, erre koncentráltam és azzal soha nem foglalkoztam, hogy hogyan léptetnek elő – hangsúlyozta újságírói kérdésre válaszolva Karikó Katalin, aki kutatótársával, Drew Weissman együtt tartott sajtótájékoztatót a Nobel-díj vasárnapi átadását felvezető programsorozat részeként.

„Van aki azt mondja, hogy minden tudós azért dolgozik, hogy ilyen díjat kapjon, de én nem álmodtam semmi ilyen díjról, a többi díjról sem. A tudomány volt az érdeklődésem középpontjában és nem vágytam arra, hogy felismerjenek és elismerjenek vagy megveregessék a vállam” – mondta a biokémikus, akinek Drew Weissmannal az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért ítélték oda az idei orvosi-élettani Nobel-díjat.

Karikó Katalin beszélt arról is, hogy mindig nagyon élvezte, hogy kutathat, ami olyan izgalmas, mint egy nyomozás, és ezt szeretné átadni a fiataloknak is.

A nehézségekről szólva, amelyekkel szembe kellett néznie, Karikó Katalin megjegyezte: a Nobel-díjas tudósok közül sokaknak voltak nehézségeik pályájuk során, nem egyedi az esete, az, hogy többször is „lefokozták” vagy elbocsátották. A kutatás érdekes volt, sikerült előrelépést elérni, a laborban sikeresnek érezte magát.

Arra a kérdésre, hogy honnan táplálkozik a hite, ami minden nehézségen átsegíti, elmondta, hogy a stressz kutatójaként ismertté vált Selye János könyvét olvasta középiskolás korában és abból megtanulta: arra kell koncentrálni, amin tudunk változtatni. Arra, hogy elbocsátották, nem volt hatása, de arra, hogy utána milyen irányba indult el, igen, és ezért inkább erre koncentrált. Nem sajnálta magát. Felidézte, hogy akkor került a BioNTech-hez, amikor 10 évvel ezelőtt utoljára elbocsátották.

Karikó Katalin biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus, akik 2023. október 2-án megosztva elnyerték az orvosi-élettani Nobel-díjat, sajtótájékoztatót tartanak a Karolinska Egyetemen Stockholmban 2023. december 6-án.
MTI/Koszticsák Szilárd

A díjról szólva a sajtótájékoztatón Drew Weissman hangsúlyozta: fantasztikus, hogy az mRNS-kutatás ilyen elismerést kapott. Karikó Katalin hozzátette: a díj a tudományra irányítja a figyelmet, ezért fontos a területnek. Felidézte, hogy a pandémia lökést adott az mRNS-kutatási területnek. Jelenleg több mint 250 klinikai teszt zajlik különböző területeken, tesztelnek vakcinákat kórokozók, például a HIV- és a herpeszvírus, a Lyme-kórt vagy a tbc-t okozó baktériumok és a maláriát kiváltó parazita ellen, de rák elleni vakcinához, genetikai eredetű betegségek és allergia kezelésére is használják a technológiát.

A vakcinaellenességre vonatkozó kérdésre válaszolva Karikó Katalin emlékeztetett arra, hogy minden újdonságtól ódzkodnak először az emberek. Megfelelő tudás hiányában magyarázatokat kreálnak, elkezdenek félni az újtól. A tudósok és az újságírók feladata is, hogy megfelelő ismeretekkel lássák el az embereket – mondta a sajtótájékoztatón résztvevő újságíróknak.

Drew Weissman is kiemelte, mennyire fontos, hogy az emberek értsék a tudományt, és ne féljenek tőle. Emlékeztetett arra, hogy sokan vannak, akik általánosságban félnek a tudománytól, és az elmúlt években ez a félelem egyre nő.

Karikó Katalin arra az újságírói kérdésre, hogy érzi magát a Nobel-díj átadását megelőző héten, elmondta, annak örül, hogy mások örülnek. Nagyon szép fogadtatásban volt részük, amit nagy megtiszteltetésnek nevezett. Beszélt arról is, hogy kedden részt vettek a svédországi magyar orvosokkal rendezett találkozón, ahol nagyon megható volt számára, hogy milyen szeretettel várták.

Arra a kérdésre, hogy hova kerül a Nobel-díja, elmondta, hogy a díj másolatát vitrinbe rakja, az eredetit pedig elzárja valahova.

Hagyományosan minden díjazott adományoz egy számára fontos tárgyat a Nobel-díj Múzeumnak. Az idei Nobel-díjasok, köztük Karikó Katalin szerdán adták át adományaikat a stockholmi múzeumnak.

Az idei díjazottak felajánlásai a stockholmi Nobel-díj Múzeumban 2023. december 6-án. Balról Karikó Katalin pipettája, középen fotó Krausz Ferenc felajánlásáról, a kutatásában jelentõs szerepet betöltõ berendezésrõl. Krausz Ferenc annak a berendezésnek egy központi részét adományozza a múzeumnak, amelyet a Nobel-díjjal elismert kutatásaihoz használt. A berendezést késõbb küldik el a múzeumnak.
MTI/Koszticsák Szilárd

Ulf Larsson kurátor az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítójának elmondta, hogy Karikó Katalin – az idei orvosi-élettani Nobel-díj egyik kitüntetettje – kedvenc pipettáját adományozta a múzeumnak. A pipetta az egyik leggyakrabban használt laboratóriumi eszköz, így a pipetta – amelyen egy ragasztószalag is van, hogy megkülönböztesse a többitől – szimbolikus Karikó Katalin munkásságára nézve – emelte ki a kurátor, hozzátéve, hogy nagyon örültek az ajándéknak.

Krausz Ferenc, aki fizikai Nobel-díjat vehet át vasárnap, annak a berendezésnek egy központi részét adományozza a múzeumnak, amelyet a Nobel-díjjal elismert kutatásaihoz használt. Ezt azonban korábban szétszedték a laborban, és most azon dolgoznak, hogy újra összerakják, így csak később küldik el a múzeumnak. Néhány hét múlva már láthatja a kiállításon a közönség – tette hozzá Ulf Larsson.

Arra a kérdésre, hogy melyik a legérdekesebb darab, amelyet idén kaptak, kiemelte Karikó Katalin kutató- és díjazott-társa, Drew Weissman amerikai mikrobiológus ajándékát. Tőle egy fénymásológép 3D-nyomtatott modelljét kapták meg, ugyanis a két kutató úgy találkozott, hogy mindketten ugyanazt a fénymásolót akarták használni.

Ulf Larsson elmondta, hogy az idei díjazottak tárgyai egy évig lesznek láthatók, de dolgoznak egy új kiállításon, amelyen a korábbi adományokból is válogatnak majd. Az összes tárgyat helyhiány miatt egyszerre nem tudják bemutatni.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com