Először a kórházi gyógyszerészek olthatnak

0

A PGEU november végén közzétette állásfoglalását a gyógyszerészi vakcinációról. Eszerint világszerte megfigyelhető tendencia a gyógyszerészek tevékenységének kiterjesztése az oltási programokra.

Ma 15 európai országban oltanak a közforgalmi gyógyszerészek a patikákban, jellemzően az utazásokhoz kötött, az influenza és herpesz elleni vakcinákat adnak be – mondta el Süle András, aki – az EAHP elnökeként – részt vett az Európai Bizottság, valamint a nemzeti kormányok számára tett ajánlások bemutatásán. Süle András szerint a gyógyszertárakban történő vakcinálás lehetővé tétele növeli a hozzáférhetőséget és a kényelmet a betegek számára, egyben jelentősen emeli az általános oltási arányt, és ezzel hozzájárul a betegségek megelőzéséhez.

A hazai tervek között is szerepel a gyógyszerészi vakcináció bevezetése. A tervek szerint a magyar egészségügy rendszerében először a kórházi gyógyszerészek kapják meg a feladatot, és a tapasztalatokat figyelembe véve, készülnek el a szakmai protokollok. Ezt követően csatlakozhatnak majd a projekthez a közforgalmi gyógyszertárak.

Forrás: Magyar Gyógyszerészi Kamara Kórházi-Klinikai Területi Szervezete / OS

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com