Azonnali fellépést sürgetnek az illegális lakossági hulladékégetés ellen

0

Azonnali kormányzati fellépést sürget az illegális lakossági hulladékégetés ellen a Levegő Munkacsoport. 

Közleményükben azt írták, a fűtési időszak kezdetével megszaporodtak a hozzájuk érkezett lakossági panaszok, melyekben az érintettek saját és családjuk egészségét féltik hulladékkal tüzelő szomszédaik miatt. A jelenség kapcsán a Levegő Munkacsoport azonnali intézkedéseket kér a kormánytól Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek írt levelében.

Véleményük szerint a lakossági hulladékégetést bejelentők félelme megalapozott, hiszen már a fafűtés füstje is rendkívül ártalmas: egységnyi energia előállítására vetítve ezerszer annyi egészségkárosító PM10-részecskét tartalmaz, mint egy 17 éves teherautó kipufogógáza. A kezelt fa, műanyag, gumiabroncs, bálás ruha és hasonló hulladékok égetéséből pedig ehhez képest is ezerszer mérgezőbb vegyületek kerülhetnek az emberi szervezetbe.

Az influenza- és koronavírus-járvány újbóli terjedése idején a veszély még nagyobb: kutatások sora bizonyítja, hogy a légszennyezés nagy mértékben súlyosbítja az ilyen megbetegedéseket. Az illegális lakossági hulladékégetés rendkívül elterjedt, ugyanakkor a hatósági fellépés igen ritka, és amennyiben megtörténik, általában nem elrettentő erejű.

A megfelelő kormányzati intézkedésekkel ezt a káros tevékenységet jelentősen vissza lehetne szorítani. Ráadásul az intézkedések a költségvetés számára kevesebb anyagi teherrel járnának, mint amennyi kárt okoz az illegális anyagok égetése az egészségügyi ellátásra rótt többletterhek, valamint a betegségek miatt kiesett adóbevételek következtében.

Felmérések és saját tapasztalataik alapján az illegális lakossági égetés okozta légszennyezés nagyobb része ismerethiányra és felelőtlenségre vezethető vissza. Így széles körű kormányzati felvilágosító kampányra volna szükség a jelenség káros hatásainak megismertetéséhez és a lakossági energiaköltségek, valamint a fűtésből eredő légszennyezés csökkentéséhez.

A Levegő Munkacsoport javasolja, hogy a kormány tegye kötelezővé a rendőrség és az önkormányzatok érdemi fellépését az illegálisan égetők ellen, illetve megfelelő ellenőrzés mellett biztosítson magasabb fűtési támogatást a rászorulóknak, különös tekintettel a kizárólag szilárd tüzelésű fűtéssel rendelkezőkre – olvasható a dokumentumban.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com