Átadták a marcali légimentőbázist

0

Átadták a mintegy 785 millió forintból épült légimentőbázist Marcaliban hétfőn.

Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, Móring József Attila KDNP-s országgyűlési képviselő, Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Radnai Márton a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Tarcsa Csaba r. vezérőrnagy, a Készenléti Rendőrség parancsnoka, műveleti országos rendőrkapitány-helyettes (b-j) a mintegy 785 millió forintból megépült marcali légimentőbázis átadásán 2023. december 18-án. MTI/Katona Tibor

Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára az eseményen hiánypótlónak nevezte az állami forrásból finanszírozott fejlesztést annak a célnak az elérése érdekében, hogy a légimentés lefedettsége a lehető legoptimálisabb legyen Magyarországon.

A hét magyarországi légimentőbázisból három újat az elmúlt egy évben adtak át, és arra törekednek, hogy a többi is folyamatosan megújuljon, mert „a lehető legtökéletesebb körülmények” kialakítása a cél – jegyezte meg. Hozzátette, a marcali bázison nyolc orvos, öt paramedikus, és hat pilóta teljesít szolgálatot felváltva, a nap huszonnégy órájában. A magyar légimentés „nagy utat tett meg”, a mentést kezdetben merev szárnyú repülőkkel végezték és a gépek a Ferihegyre érkeztek, ma azonban már helikopterek szállnak fel légimentőbázisokról, hogy a betegeket, sérülteket a vármegyei kórházakba vigyék, ahol a legprofibb ellátást kapják – emlékeztetett.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója arról szólt, hogy a marcali létesítmény huszonegyedik századi körülményeket biztosít a korábban Sármelléken dolgozó mentőszemélyzetnek. Újságírók kérdésére közölte, koncepciójuk szerint a magyarországi bázisok állapotának olyannak kell lennie, hogy azokról a mentést minél gyorsabban, minél jobb minőségben végezhessék. „Amikor ezzel kész vagyunk, megvizsgáljuk, vannak e területek, ahonnan a mentést tovább szükséges erősíteni” – fűzte hozzá. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a hét bázisról „lefedhető” Magyarország. A légimentéshez kilenc mentőhelikopter áll rendelkezésre, újabb bázis létesítése újabb helikopterek beszerzésével jöhet szóba – jegyezte meg.

Móring József Attila (KDNP), a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy az összefogás eredményeként felépült marcali létesítmény a somogyi város és környéke biztonságát szolgálja. A politikus a mentőszolgálat marcali munkatársait méltatva kiemelte, ők „nemcsak a kötelezőt hajtják végre”, hanem mindig „valami pluszt is tesznek”, a közelmúltban több millió forint pályázati forrást nyertek eszközbeszerzésre, szemléletformálásra.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com