Vitiligo esetén alacsonyabb a rák kockázata

0

Egy összehasonlító vizsgálat szerint a vitiligo más halálokok ellen is fokozott védelmet nyújthat – számol be az otszonline.hu. 

A Journal of Investigative Dermatology folyóirat közölte a dél-koreai St. Vincent Hospital kutatóinak cikkét, amelyben érdekes összefüggésre hívták fel a figyelmet a vitiligo, illetve az alacsonyabb morbiditás és mortalitás között. A tanulmány fő megállapítása szerint a vitiligóban szenvedő betegek körében 25%-kal alacsonyabb a bármilyen okból bekövetkező halálozási arány, alacsonyabb a rákos megbetegedések következtében beálló mortalitás, és úgy tűnik, hogy több más betegség ellen is védelmet nyújthat a megváltozott autoimmunitás. A vitiligo krónikus bőrbetegség, amelyet depigmentált foltok jellemeznek, globális prevalenciáját a populáció 0,5-2%-ára becsülik. A vitiligo patogeneziséhez több tényező járul hozzá, többek között az oxidatív stresszre való fogékonyság, a melanociták funkcionális rendellenességei, a melanociták és a keratinociták közötti adhéziós hiba és az autoreaktív citotoxikus T-sejtek.
Korábbi tanulmányokban elszórtan már voltak olyan eredmények, amelyek a vitiligóban szenvedő betegek csökkent rákkockázatáról adtak hírt, de ezeket eddig még nem vizsgálták kifejezetten nagy populáción.
Dr. Solam Lee, a Yonsei University Wonju College of Medicine Dermatológiai Tanszékének vezetője szerint vizsgálatuk erőssége a nagy NHIS adatbázis felhasználása, amely átfogó információt nyújt a betegek BMI-jéről, életmódjáról, társbetegségeiről, laboratóriumi leleteiről. „Eredményeink azért jelentősek, mert arra utalnak, hogy a vitiligo autoimmun jellege bizonyos védőhatásokat biztosíthat a különböző halálozási okokkal szemben, ami különösen érdekes területté teszi a hátterében álló mechanizmusok kutatását.”

Teljes tartalom

Forrás: otszonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com