Újabb ország kér bocsánatot a hírhedt gyógyszer miatt

0

Ausztrália bocsánatot fog kérni minden olyan állampolgárától, aki érintett volt a talidomid okozta tragédiában – írja a Házipatika. 

A múlt század hatvanas évei elején világszerte ajánlottak a reggeli rosszulléttel küzdő kismamák számára talidomid hatóanyagú, enyhe nyugtató hatású gyógyszereket. Ezeket egyebek mellett Contergan és Distaval néven forgalmazták. Később kiderült, hogy a hatóanyag rengeteg magzatnál súlyos fejlődési rendellenességeket okozott.

„A talidomidtragédia országunk és a világ történetének sötét fejezete” – fogalmazott hétfőn Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök. Hozzátette, a túlélők, családjaik, barátaik és gondozóik bátran szálltak síkra a bocsánatkérésért, amelyet most hosszú küzdelmük elismeréseként végül az egész nemzet nevében megkapnak. Albanese formálisan november 29-én az ausztrál parlamentben kér majd bocsánatot az áldozatoktól és minden érintettől.

Nem az ausztrál kormányzat az első, amely hasonló lépésre szánta el magát. A brit kormány 2010-ben kért bocsánatot az áldozatoktól.

A német Grünenthal gyógyszergyár által kifejlesztett talidomid hatóanyagú gyógyszerek miatt világszerte hozzávetőleg 80 ezer gyermek halt meg még születése előtt, további mintegy 20 ezer gyermek pedig különböző súlyos fejlődési rendellenességgel született. A talidomidbotrányt követően világszerte felülvizsgálták a gyógyszer-engedélyezési szabályokat – írja a lap.

Forrás: Házipatika 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com