Új kockázatértékelési rendszert vezetett be a katasztrófavédelem

0

Új kockázatértékelési rendszert vezetett be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az Európai Unió támogatásával – jelentették be csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

A csaknem hárommilliárd forint értékű fejlesztés egy speciális és komplex értékelőrendszer létrehozását jelenti, amely az emberek biztonságát fenyegető potenciális veszélyforrások felmérését segíti – közölte Jackovics Péter, az OKF veszélyhelyzet-kezelési főosztályának vezetője.

A komplex program több szervezet adatbázisából nyer adatokat, a kapott információkat összegyűjti és értékeli, majd képes azokat különböző szempontok szerint szűrni is. Segítségével megállapítható például, hogy egy adott települést vagy területet milyen veszélyek fenyegetnek – tette hozzá.

Közölte: a beszerzett térinformatikai alapú, online katasztrófakockázat-értékelési rendszer egyaránt képes a megelőző tevékenység és a beavatkozások jobb térinformatikai támogatására, valamint hatékonyabbá teszi a klímaváltozásból fakadó természeti katasztrófákra való felkészülést is. A káreseményeket érintően statikus és dinamikus adatokat gyűjt és dolgoz fel, interaktív térképeket állít elő, vagyis a modern térinformatika eszközeit használva támogatja a beavatkozást és az operatív munkát.

A tűzoltó ezredes hangsúlyozta: a fejlesztések révén létrejött értékelő adatbázisrendszer a katasztrófavédelem, az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, valamint a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat adatait összegezve jelenti az elemző tevékenység alapját.

A rendszer működtetéséhez egyebek mellett szervereket, operációs rendszert, adatbázis-kezelő szerverlicenceket szerzett be a projektet megvalósító konzorcium. Magyarország teljes területét lefedi az eszközpark, amelyet a beruházás biztosít.

Az értékelőrendszer mellett szintén a beruházás részét képezik, és a katasztrófavédelem tíz éve létező drónflottáját erősítik az adatgyűjtést és -rögzítést, a megelőzést és a felkészülést támogató pilóta nélküli légi járművek és azok műszaki kiszolgálását biztosító szállító járművek – sorolta.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió 2 milliárd 892 millió 546 ezer forint támogatásából, a magyar állam társfinanszírozásával valósult meg.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com