Tömeges ételmérgezés történt egy romániai pszichiátriai kórházban, több beteg meghalt

0

Romániában egy pszichiátriai kórház három betege meghalt és több mint húsz páciens, illetve alkalmazott ételmérgezés tüneteivel kórházba került szerdán, miután valamennyien ettek egy közeli kolostorból küldött ünnepi ebédből.

A Vaslui megyei Murgeni településen működő kórházba egy vallásos ünnep alkalmából érkezett kedden ételadomány a floresti-i kolostorból, amelyből valamennyi beutalt páciens és a kórház személyzete is evett. Szerdára virradó éjszaka és szerdán napközben több ízben riasztották a mentőket, estig 27 beteget szállítottak át ételmérgezési tünetekkel a barladi városi kórházba, három páciens életét azonban már nem tudták megmenteni.

A bukaresti egészségügyi minisztérium közleményben tudatta: válságstábot hozott létre, mind a betegektől, mind az elfogyasztott ételből biológiai mintát vettek, amelyet a jászvásári törvényszéki orvostani intézetbe küldtek kivizsgálásra. A tárca közleménye megjegyzi, hogy az ételadomány halból készült.

A Vremea Noua helyi hírportálnak nyilatkozó Ariton Iezechiel apát kizártnak tartja, hogy a kolostorban készített ebéd okozta a bajt, mert a kolostor lakói is abból ettek, és semmi bajuk.

„Rendszeresen szervezünk ilyen jótékonysági akciókat. Szűz Mária templomba vezetése alkalmából tegnap halételt készítettünk, húsgombóc-csorbát és sült cápaharcsát. Kicsontozottat választottam, tudván, hogy mentális problémákkal küzdő betegek esznek majd belőle. Ismétlem: ennek a szerencsétlenségnek semmi köze a konyhánkban főtt ételhez” – idézte a lap az apátot.

Eduard Cazacu, a pszichiátriai kórházat működtető Murgeni város polgármestere a lapnak azt mondta: a kórházigazgatóval ellenőrizték, hogy estére a betegek halkonzervet is kaptak, ezeket is ellenőrizni fogják, bár szavatossági idejük 2026-ban jár csak le. A pszichiátriai kórház igazgatójával úgy döntöttek: még a kórházból származó víz fogyasztását is betiltják, amíg a szakértői vizsgálat ki nem deríti, mi okozta a mérgezést.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com