Tojásfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata

0

A kutatás három nagy amerikai kohorszvizsgálat eredményeit férfiak és nők között, valamint utánkövetéses vizsgálatok szisztematikus áttekintését és több kutatás összefüggő elemzését foglalja össze.  

A tojás sok tápanyag megfizethető és alacsony energiatartalmú forrása, beleértve a telítetlen zsírsavakat, a kolint, az esszenciális aminosavakat, a vasat, a folátot és más B-vitaminokat, emellett azonban a magas koleszterintartalmú ételek közé tartozik, ~200 mg koleszterin/tojás tartalommal (az általános ajánlás 300 mg/nap).

A prospektív kohorszvizsgálatok metaanalíziséből származó jelentős bizonyítékok azt mutatják, hogy a közelmúltbeli ellentmondásos adatok ellenére nincs összefüggés a tojásfogyasztás és a koszorúér-betegség vagy a stroke kockázata között. Mindazonáltal továbbra is bizonytalan, hogy a tojásfogyasztás hozzájárul-e a 2-es típusú cukorbetegség (T2D) kialakulásának kockázatához. Ez a kérdés különös jelentőséggel bír, mivel az előrejelzések szerint 2045-re várhatóan világszerte 200 millióval nő a cukorbetegségben szenvedő felnőttek száma, és a 2-es típusú cukorbetegség a kardiovaszkuláris morbiditás és mortalitás egyik fő kockázati tényezője lesz.

Az amerikai nők és férfiak 3 nagy prospektív kohorszvizsgálatában azt figyelték meg, hogy

naponta minden egyes tojás fogyasztása 14%-kal magasabb 2-es típusú cukorbetegség kockázattal jár,

összevetve az életmódbeli tényezőkel, valamint a tojással általában együtt fogyasztott ételekkel. 589 559 résztvevő és 41 248 2-es típusú cukorbeteg frissített metaanalízisében nem találtak szignifikáns összefüggést a tojásfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata között. Jelentős volt a vizsgálatok közötti heterogenitás (I2=69,8%), azonban a földrajzi régiók közötti jelentős különbségek (P interakció=0,01) voltak megfigyelhetők.

Az amerikai vizsgálatok között minden egyes tojás esetében a 2-es típusú cukorbetegség kockázata 18%-kal magasabb volt, azonban az európai és az ázsiai vizsgálatok között nem találtak összefüggést. Ezeknek az eltéréseknek az egyik magyarázata a tojásfogyasztási szokásokhoz kapcsolódhat. Az Egyesült Államokban a tojást gyakran fogyasztják vörös vagy feldolgozott hússal, finomított gabonával és cukros italokkal együtt. A kis mennyiségű hússal való tojásfogyasztás nem társult a 2-es típusú cukorbetegség magasabb kockázatával, míg a nagy mennyiségű húsfogyasztással való tojásfogyasztás jellemzően magasabb kockázattal jár. Így az amerikai egyének körében megfigyelt magasabb 2-es típusú cukorbetegség-kockázatot körültekintően kell értelmezni abban a kontextusban, hogy ez tükrözheti a tojásfogyasztási szokásokat.

Azok a biológiai utak, amelyek révén a tojásfogyasztás a cukorbetegség kialakulásához vezethet, nincsenek egyértelműen meghatározva. A tojás étrendi koleszterint és számos egyéb tápanyagot, például telítetlen zsírsavakat, aminosavakat és Bvitaminokat biztosít, amelyeknek valószínűleg nincs káros hatása a glükóz anyagcseréjére.

Elemzéseik során alkalmazott statisztikai becslésekből kiderült, hogy

a tojás dióval, teljes kiőrlésű gabonával, tejjel, joghurttal vagy magas zsírtartalmú sajttal való helyettesítése alacsonyabb 2-es típusú cukorbetegség kockázattal jár,

míg a tojás helyett fogyasztott vörös hús, hal, baromfi, hüvelyesek, finomított gabona, burgonya vagy alacsony zsírtartalmú sajt nem társult a kockázattal. A kardiometabolikus egészségre gyakorolt előnyös hatásokon túl a tojás dióval vagy teljes kiőrlésű gabonával való pótlása is hozzájárulhat a fenntarthatóbb környezethez, mivel a diófélék és gabonák termelésének jelentősen kisebb környezetkárosító hatása van, mint a tojásénak.

Amikor a kutatás során csak a kiindulási étrendi értékelést alkalmazták – amint az a legtöbb más tanulmányban történt –, nem találtak összefüggést a tojásbevitel és a cukorbetegség kockázata között. Végül a kohorsz-elemzéseik integrálása egy frissített metaanalízisbe, átfogó áttekintést nyújtott a tojásbevitelre és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatára, illetve a megfigyelt különbségekre vonatkozó bizonyítékokról az Egyesült Államokban és világszerte.

Drouin-Chartier J-P, Schwab A L, Chen S et al. Egg consumption and risk of type 2 diabetes: findings from 3 large US cohort studies of men and women and a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies, Am J Clin Nutr, 2020, doi: 10.1093/ajcn/nqaa115. 

Forrás: Magyar Táplálkozástudományi Társaság 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com