Robotok segítségével tanítják újra járni az agyvérzésen átesetteket Bécsben

0

November elején kezdte meg működését Ausztria egyik legmodernebb rehabilitációs központja Bécs új városrészében, Seestadtban. A centrumban a világ húsz legjobb robotizált terápiás eszköze segíti az agyvérzésen átesettek, sclerosis multiplexes betegek és traumás gerincsérültek mozgásszervi rehabilitációját. A kezelések ambulánsak és jelentősen növelik a hagyományos fizioterápia hatékonyságát.

Még Ausztriában is új szintre emeli a fizioterápiát és a rehabilitációt a tech2people mozgásszervi terápiás centruma, amely november elején nyílt meg Bécs Aspern városrészében. A rehabilitációs központban – 1,5 millió euró összértékben – a világ húsz legjobb robotizált mozgásszervi terápiás eszköze valamint kilenc fizioterapeuta várja elsősorban a sztrókos, gerincsérült és sclerosis multiplexes betegeket, hogy a lehető leghatékonyabb terápiát kínálják számukra.

A központ orvosi tanácsadója, Dr. Peter Lackner neurológiai rehabilitációs szakember elmondta, számos tanulmány igazolja már például, hogy azok a szélütésen átesettek, akiknél robotizált terápiával egészítik ki a hagyományos fizioterápiát, kétszer nagyobb valószínűséggel tudnak majd újra járni, mint akik csak klasszikus rehabilitációban részesülnek. Ennek oka többek között, hogy a robotizált eszközöknek köszönhetően sokkal többször tudják megismételni a gyakorlatokat a betegek.

Míg egy hagyományos fizioterápiás kezelés során például 50-250 lépést tesznek meg, addig az önálló járás újratanulását segítő Lokomattal kétezret.

Ráadásul ezek a berendezések betegenként kettő helyett csak egy fizioterapeuta jelenlétét igénylik és csak éppen annyira és abban segítik a beteget, amire és amennyire szüksége van. Integrált ügyességi játékok és virtuális valóság biztosítja, hogy a kezelés ne legyen unalmas és élvezzék a betegek.

A rehabilitációs centrumban a kezelések ambulánsak, nincs szükség kórházi tartózkodásra. Egy-egy kezelés 135 euróba kerül, amiből 55 eurót átvállal az osztrák egészségpénztár. A központban bármilyen neurológiai problémával küzdő beteget fogadnak, függetlenül a sérülés súlyosságától, de főként a sclerosis multiplexes betegekre, agyvérzésen átesettekre és traumás gerincsérültekre fókuszálnak.

Forrás: Bécs Város | Nemzetközi Irodák – Budapest 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com