Időszakos, vagy akár tartós hiány is jelentkezhet egyes gyógyszerekből

0

A patikákban ilyenkor rengeteg torokfertőtlenítő, lázcsillapító, forró italpor fogy, ezért időszakos, vagy akár tartós hiány is jelentkezhet. A Pénzcentrum most a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adatbázisa alapján azt vizsgálta, milyen gyógyszerekből van hiány jelenleg, mire számíthatnak a betegek idén az influenzaszezonban.

Az NNGYK (az OGYÉI jogutódja) folyamatosan frissülő termékhiány listája szerint szeptemberben a megnövekedett igények miatt két népszerű forróitalpor is hiánycikké vált a patikákban, azóta azonban a helyzet megoldódott. Október óta már nem adódott olyan hiány, mely jellemzően influenzaszezonban szükséges gyógyszert érintett volna a megnőtt kereslet miatt. Ehhez képest tavaly ilyenkor hiánycikk volt a COLDREX CITROM ÍZŰ por 10 tasakos kiszerelése, a NEO CITRAN belsőleges por 14 tasakos kiszerelése, a WICK VAPORUB kenőcs, a NASIVIN KIDS (0,25 mg/ml) orrspray, a LOLISEPT narancs-méz ízű szopogató tabletta, az ALGOFLEX BABY (20 mg/ml) belsőleges szuszpenzió és az AKTIL DUO (400 mg/57 mg/5 ml) por is. Megállapítható, hogy 2023-ban nincs ilyen rendkívüli állapot a gyógyszertárakban a megfázásszezon kezdetén.

A gyógyszerhatóság termékhiány listáján 1576 tétel található, melyből 321 árucikk még az idén vált elérhetetlenné (20,4%). Ez a szám azonban csak azt mutatja, jelenleg milyen hiányok tapasztalhatók a gyógyszertárakban, évközben felléphetett több termékhiány, mely azóta meg is oldódott, mint például az említett szeptemberi forróitalpor-hiány. 2022 novemberében 1510 árucikk volt a hiánylistán, melyből 353 tétel abban az évben lett hiánycikk (23,4%). Nem sokat változott tehát egy év alatt a helyzet.

A 321 tétel körül 65 októbertől vagy novembertől elérhetetlen (20,2%), tehát friss bejelentés. (Tavaly a 353 tételből 81 volt októbertől vagy novembertől elérhetetlen). A 321 tétel közül sok esetben (10,9%) csak 2024-re, vagy 2025-re várható megoldás a hiányra. 85 esetben (26,5%) a hiány tervezett végeként megadott dátum pedig már elmúlt, a termék azonban továbbra is hiánycikk. Ilyen termék például az ALGOFLEX BABY 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió, az ASPIRIN PLUS C FORTE 800 mg/480 mg pezsgőtabletta, a CLARITINE 10 mg tabletta, a FLEXAGIL krém és a RENNIE cukormentes rágótabletta különböző kiszerelései, vagy a THEOSPIREX 150 mg retard filmtabletta.

A hiány hátterében különböző okok állhatnak, mint az alapanyaghiány, a gyártási, szállítási és raktározási gondok, adminisztratív problémák, piaci megfontolás, illetve a megnövekedett kereslet. Gyakran az egyes hiánytermékek elérhetők más kiszerelésben, van azonos hatóanyagú helyettesítő termékük, máskor csak egyedi import útján lesznek beszerezhetők. Így az, hogy egy termék felkerül a termékhiány listára, nem fog feltétlenül problémát jelenteni a betegek gyógyszerellátásában – írja a lap.

Forrás: Pénzcentrum

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com