A kórházi gyógyszerészet híd a betegek és az egészségügyi ellátórendszer között

0

Az EAHP és a Spanyol Kórházi Gyógyszerészi Társaság (SEFH) közös konferenciáján Süle András, az EAHP és az MGyK Kórházi Szervezetének elnöke november 23-i megnyitó beszédének középpontjában a járóbeteg szakellátásban való klinikai gyógyszerészi szaktevékenység állt.

Süle András szerint a gyógyszerészi hivatás képezhet hidat a betegek és az egészségügyi ellátórendszer, valamint a terápiás hatékonyság és a páciensek gyógyszeres terápiáinak kimenetele között.

A járóbeteg-ellátásban a klinikai gyógyszerészekre elsősorban a krónikusan alkalmazott gyógyszerterápiák során van szükség, így például a mellékhatások minimalizálása és az új terápiákkal való illeszkedés érdekében.

A szakrendelőkben különösen a magas rizikójú gyógyszeres terápiák esetén, mint például a daganatos és az autoimmun-betegségeknél a legeredményesebb kimenetről és a betegbiztonságáról kell gondoskodni. A kórházi gyógyszerészek célként tűzték ki azt is, hogy a központi régióktól távol élők számára is biztosítsák gyógyszerészeti felügyeletet.

A gyógyítási centrumokban történő személyes találkozás után személyes konzultációk segítségével felügyelik a terápiát.

Süle András elmondta, hogy a spanyolországi helyszínre azért esett a választás, mert ott jött létre az európai kontinensen először egy komplex jogi, képzési és felhatalmazási keretrendszer a járóbeteg-ellátás klinikai gyógyszerészeti kiterjesztésére.

Forrás: Magyar Gyógyszerészi Kamara Kórházi-Klinikai Területi Szervezete / OS

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com