Papíralapú helyett digitális betegtájékoztatókat javasol az EB

0

Vegyes a fogadtatása annak az EU-s törekvésnek, amely a papíralapú helyett a digitális felé tolná el a betegtájékoztatókat. A legfőbb ellenérv, hogy az európai lakosság nagyjából fele gyakorlatilag digitális analfabéta – írja a Világgazdaság.

Az Európai Bizottság gyógyszeripari stratégiája részeként azt javasolta, legyen a nemzeti hatáskör része, hogy az orvosságokhoz rendelt információs csomagot papíralapon a dobozokba gyűrve, vagy ehelyett digitálisan, esetleg mindkét platformot alkalmazva juttassák el a felhasználókhoz. A vita azon megy, érdemes-e a folyamatot eltolni a kizárólag digitális tájékoztatás felé, aminek kétségkívül lennének előnyei – de hátrányai vagy legalábbis kockázatai is.

A gyógyszeres dobozokba hajtogatott, ultravékony papírra nyomott tájékoztatók szabvány alapján készülnek, és eligazítanak a készítmény céljáról, felhasználási módozatairól, a javasolt beviteli sűrűségről és mennyiségről, az esetleges mellékhatásokról és teendőkről.

A digitális közlésre áttérés egyik fő előnyének azt tartják, hogy a legfrissebb információkat is meg lehet jeleníteni, ami kizárná például annak a lehetőségét, hogy a tájékoztatón szereplő, elavult adat, információ miatt gyógyszerszállítmányokat kelljen visszahívni. Belgiumban és Luxemburgban úgynevezett pilot projektek keretében már teszteltek digitális megoldásokat, és azt találták, hogy az átállás jótékonyan hatna a gyógyszerellátásra, csökkentené a hiányt, illetve az importot is megkönnyítené.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint az orvosi információkhoz is ugyanolyan lenne a hozzáférés, mint bármi egyébhez az interneten: könnyű és egyszerű. Feltéve, hogy az érdeklődőnek megvannak ehhez a képességei és eszközei – az ellentábor ezt vitatja.

Teljes tartalom

Forrás: Világgazdaság

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com