Magyarország is csatlakozott a betegek alultápláltságát felszámoló európai kezdeményezéshez

0

Magyarország is csatlakozott a betegséggel összefüggő alultápláltság kiszűrését és az egészségügyi ellátórendszerben a megfelelő táplálkozási ellátás biztosítását célzó európai kezdeményezéshez az Európai Dietetikus Szövetség pénteken Budapesten tartott konferenciáján.

Magyarország a huszadik európai országként vesz részt az alultápláltság társadalmi, egészségügyi és gazdasági terheinek csökkentését célzó projektben.A 2014-ben elindított Optimal Nutrition Care for All (ONCA) kampány támogatja a nemzeti szakmai társaságokat, szövetségeket és betegcsoportokat, hogy országuk egészségügyi intézményeiben hatékonyan szűrjék a táplálkozási kockázatokat és biztosítsák az optimális táplálkozási ellátást. A kampányt az Európai Táplálkozás az Egészségért Szövetség (ENHA) koordinálja.

A szervezet hozzásegíti a nemzeti szakmai szövetségeket, így a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, valamint a Betegszervezetek Országos Egyesülete összefogásával megalakult magyar ONCA-munkacsoportot is, hogy itthon is mielőbb megvalósuljon a betegek megfelelő táplálása. Megosztja a kampányban résztvevők között a bevált gyakorlatokat, valamint méri az egyes országokban kiváltott hatást és eredményeket. Együttműködést szorgalmaz a felek és az Európai Unió valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) között.

Sahin Péter, a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság elnöke arról beszélt: kiváló lehetőségnek tartja az ONCA-hoz történő csatlakozást, hiszen így nemcsak a szélesebb szakmai közvéleményhez juthatnak el, hanem a betegszervezeteken keresztül, az egészségpolitikai döntéshozók bevonásával kiszélesíthetik az alultápláltság elleni küzdelmet.

Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke kiemelte: az egészségügyi ellátás sikere nemcsak a beavatkozáson múlik, hanem az egyén általános állapotán, amelynek fontos része a tápláltsági állapot. A megfelelő táplálásterápia bizonyítottan csökkenti a halálozást, a szövődmények kialakulását és rövidíti a kórházi tartózkodás idejét, egészséggazdasági haszna is megkérdőjelezhetetlen.

Koltai Tünde, a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségének elnöke, az ENHA elnökségi tagja azt mondta, nagyon fontos, hogy a betegek érdekeit és hangját ebben a szervezetben is és hasonló, hazai és nemzetközi együttműködésekben is képviseljék.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com