Ma van a Lelki Egészség Világnapja

0

A Lelki Egészség Világszövetsége (World Federation for Mental Health) kezdeményezésére minden év október 10-én tartjuk a lelki egészség világnapját. 

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) Egészségügyi Chartája szerint az egészség teljes fizikai, lelki, társadalmi, sőt spirituális jóllétet jelent, és nem pusztán a betegség vagy az egészségkárosodás hiányát.

A lelki egészség – a teljes egészség részeként – képessé teszi az embert arra, hogy sikeresen irányítsa az életét.

A Lelki Egészség Világszövetsége 1948-ban alakult azzal a céllal, hogy elősegítse az érzelmi és lelki zavarok megelőzését, a mentális egészség fejlesztését. A világnap célja a figyelemfelkeltés, a mentális zavarokhoz kapcsolódó előítéletek (stigma) elleni harc, valamint a lelki egészség középpontba állítása.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2013 óta nemcsak e napon, hanem egész október folyamán különböző programokkal hívja fel a figyelmet a lelki egészség megőrzésének jelentőségére. A szervezet által közzétett videóüzenetek egyikében Antonio Guterres főtitkár bejelentette, hogy az ENSZ a munkahelyi lelki egészséget fókuszba állító oktatóanyagot dolgozott ki és tett közzé a mentálhigiéné területén dolgozó szakemberek számára. Mint azt Catherine Pollard, az ENSZ irányítási stratégiájáért, politikájáért és megfelelőségéért felelős főtitkár-helyettese elmondta, az összes tagország nyelvére lefordított képzési anyag az egészséges munkahelyi környezet megteremtéséhez nyújt útmutatást.

Az ENSZ lelki egészség- és jóllét-stratégiájának gyakorlatba való ültetéséért felelős vezető, Therese Fitzpatrick szerint a lelki egészség hiánya nemcsak az egyéni jóllétet befolyásolja negatívan, hanem csökkenti a munkahelyek működésének hatékonyságát is. Mint arra Martha Helena Lopez, az ENSZ emberierőforrás-menedzsmentért felelős tisztségviselője rávilágított, a lelki egészség minden ember életében fontos tényező. Videóüzenetében szorgalmazta, hogy a szervezetben dolgozó vezetők, menedzserek és szupervizorok tevőlegesen vegyenek részt a munkahelyi lelki egészség megteremtéséért zajló munkában.

A WHO arra törekszik, hogy fókuszba állítsa a lelki egészséget: elősegítse elérését, illetve megőrzését. Ennek érdekében különböző ismeretterjesztő anyagokat bocsát ki és tesz széles körben elérhetővé. A lelki egészség 2022. évi világnapja alkalmából a WHO arra hívja fel a figyelmet, hogy a COVID-19 járvány több millió ember számára okozott lelki válságot. A pandémia első évében több mint 25 százalékkal nőtt a szorongás és a depresszió előfordulása. S miközben egyre inkább növekedett a mentálhigiénés ellátások iránti igény, majdnem az összes tagországban csökkentek a hozzáférés lehetőségei. A szervezet elkötelezett abban, hogy mind egyéni, mind társadalmi szinten, a lehető legszélesebb körben elősegítse a lelki egészség és jóllét elérését és megőrzését.

A lelki egészség megőrzése

A lelki egészség és jóllét elérésének alapvető eszköze a helyes életmód, amelynek legfőbb elemeit az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás (lásd még: Testmozgás és mentális egészség), a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás, a társas kapcsolatok ápolása, az egyén belső erőforrásainak aktiválását segítő módszerek (pl. jóga, mindfulness meditáció), a szellemi és kulturális feltöltődés képezik.

A lelki egészség és jóllét megőrzése nem könnyű, ha az egyén kénytelen veszélyeztető körülményekkel szembenézni, amelyeket sem elkerülni, sem elhárítani nem képes. A stresszreakció az emberi test természetes válasza az őt körülvevő világból érkező kihívásokra vagy veszélyes helyzetekre (stresszorokra). Célja, hogy felkészítse a szervezetet a fenyegetettség elleni fellépésre. Az ilyen esetben jelentkező panaszok a traumát követően néhány napig vagy legfeljebb néhány hétig állnak fenn, kivéve, ha a traumatikus helyzet állandósul (pl. háború). Ezért fontos, hogy figyeljünk magunkra, és kellő időben felismerjük a lelki zavarra utaló, intő jeleket.

A lelki egészség zavarának jelei az alábbiak lehetnek:

  • koncentrációs problémák,
  • fokozott érzékenység,
  • motiváció hiánya, közömbösség,
  • személyes higiéné elhanyagolása,
  • alvási szokások megváltozása,
  • más okkal nem magyarázható, növekvő vagy csökkenő étvágy,
  • viselkedési mintázat megváltozása,
  • ingerlékenység,
  • környezettől, társas kapcsolatoktól való elidegenedés.

Az állandósuló lelki gondok önpusztító magatartáshoz vezethetnek, és jelentősen növelik az öngyilkosság kockázatát. Éppen ezért nagyon fontos a problémák barátokkal történő megbeszélése, vagy szakember (pszichológus vagy pszichiáter) segítsége, illetve telefonos lelkisegély-szolgálat igénybe vétele.

Az Egészségfejlesztési Irodákhoz tartozó Lelki Egészség Központok elérhetősége pedig itt találhatók.

Forrás: Egészségvonal / Pannondoktor

 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com