Hamisított Ozempic injekciók kerültek forgalomba Európa több országában, Magyarország nem érintett

0

A tagállami gyógyszerhatóságok és az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency, EMA) tájékoztatása szerint Európa több országában hamisított Ozempic injekciók kerültek a legális gyógyszerellátási láncba. A rendelkezésre álló információk szerint Magyarország nem érintett – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). 

Az érintett tagállamokban tart a kivizsgálás a hamisított Ozempic injekciók ügyében. A hamisított gyógyszerek csomagolása német nyelvű, és a dobozban az eredeti gyógyszer helyett átcímkézett inzulinadagoló toll található, amely külalakjában nem hasonlít az eredeti gyógyszerre.

Az eddig azonosított hamisított gyógyszereket az érintett gyógyszer-nagykereskedők készletében zárolták, és nincs arra utaló információ, hogy a gyógyszertárak bárhol hamisított gyógyszert adtak volna ki a betegeknek, ugyanakkor nem lehet kizárni további hamisítványok felbukkanását – tették hozzá, tudatva, hogy az NNGYK az esetről tájékoztatta a gyógyszertárakat, és felhívta figyelmüket a szükséges intézkedések megtételére.

Az NNGYK arra kéri a lakosságot, hogy a szokásostól eltérő kinézetű Ozempic készítményeket ne használják, kétség esetén kérjék gyógyszerész segítségét. Emellett azt is kérik, hogy kizárólag legális forrásból vásároljanak gyógyszert, és gyógyszereket érintő kérdésekben forduljanak a gyógyszerészekhez.

Az Ozempic túl magas vércukorszint esetén segít a szervezetnek a vércukorszint csökkentésében, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek kezelésére való, amikor a diéta és a fizikai aktivitás önmagában nem elegendő.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com