Az Európai Bizottság intézkedéseket fogadott el a gyógyszerhiányok megelőzésére

0

Az Európai Bizottság kedden intézkedéseket fogadott el az esetleges súlyos gyógyszerhiányok megelőzése, illetve enyhítése érdekében.

A bizottság javasolta egy európai önkéntes szolidaritási mechanizmus elindítását, amelynek értelmében egy európai uniós tagállam jelezheti a többi tagállamnak, ha hiánya van valamilyen gyógyszerből, és a rendelkezésre álló készleteket újra lehet osztani. A testület továbbá közös rendszert hozna létre az antibiotikumok és bizonyos légzőszervi megbetegedések kezelésére szolgáló gyógyszerek beszerzésére 2024 és 2025 telétől.

Emellett az Európai Gyógyszerügynökség a tagállamokkal együttműködve listát készít a kulcsfontosságú gyógyszerekről, és megvizsgálják e gyógyszerek ellátási láncának sérülékeny pontjait, továbbá konkrét ajánlásokat fogalmaznak meg arra vonatkozóan, hogy a vállalatoknak és az ellátási lánc egyéb érdekelt feleinek milyen intézkedéseket kellene meghozniuk.

A bizottság arra is javaslatot tett, hogy a tagállamok szabályozási mentességeket alkalmazhatnának annak érdekében, hogy a gyógyszerek időben eljussanak a betegekhez. Ez magában foglalja az eltarthatósági idő meghosszabbítását vagy alternatívák gyors engedélyezését.

Az uniós végrehajtó testület azt is bejelentette, hogy 2024 elejére uniós iránymutatást ad ki a gyógyszerek beszerzéséről az ellátás biztonságának megerősítése érdekében.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com