A gyógyító kreativitástól az AI-ig – Art&Science rendezvénysorozat Pécs több helyszínén

0

A művészetek, a tudomány és a mesterséges intelligencia kapcsolatára fókuszál a PTE Általános Orvostudományi Kar Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének Art&Science idei programsorozata, melyet október 10-19. között rendeznek Pécs több helyszínén. Ennek során terítékre kerül az AI társadalmunkra gyakorolt hatása, a digitális művészeti alkotások világa, az NFT-k titkai, művészetterápiás szakemberek vezetésével merülhetünk el a kreatív, gyógyító technikák világában, valamint bepillantást nyerhetünk a legmodernebb, digitális technikákat alkalmazó virtuális és valós tantermekbe – számol be a PTE. 

A több helyszínen zajló, másfél hetes Art&Science keretében izgalmas beszélgetések, számos korosztályt megszólító interaktív bemutató, irodalom-, zene-, és táncterápiás workshopok, valamint művészeti kiállítás várja az érdeklődő nagyközönséget.

Október 10-én a Mesterséges intelligencia – a mindennapok modern varázslata kerekasztal-beszélgetésen az oktatástól a szórakozásig az életünk minden területére beszüremkedő MI, angolosan AI kerül górcső alá.

Hogyan definiálható ma egy művészeti alkotás? Ki a művész és mi az az NFT? Hogyan alakul a szerzői jog kérdésköre? A digitalizáció kiveszi az eszközt a művész kezéből, vagy épp ellenkezőleg: új tudással, lehetőségekkel ajándékozza meg a teremtő kreativitást? Mit szólna mindehhez egy ötven évvel ezelőtt élt festőművész, szobrász, vagy zeneszerző? Ilyen kérdéseket járnak körül október 12-én az „Az ecsetektől az algoritmusokig – a digitális művészet” kerekasztal-beszélgetés partnerei.

A számítógép, telefon vagy tablet előtt ülve könnyen gondolhatjuk, hogy mindent tudunk már a mögöttünk működő világról. De vajon tényleg tisztában vagyunk a digitális univerzum lehetőségeivel vagy épp veszélyeivel? Honnan tudhatjuk egy szövegről, hogy eredeti, vagy a cég, ami a bankkártyánk számát kéri, tényleg létezik-e? Mikor kezdődik a gyerekek digitális nevelése és felnőttként képesek vagyunk-e alkalmazkodni egy napról-napra változó valósághoz? Ezen izgalmas kérdéskörökre fókuszál az „A digitális tudás forradalma – AI a tanteremben” kerekasztal-beszélgetés október 13-án.

Milyen átalakuláson megyünk keresztül, amikor a művészeteket hívjuk segítségül lelki békénk megőrzése vagy visszanyerése érdekében? Hogyan használhatjuk kreatív energiáinkat erőforrásként?  Erre fókuszál az október 17-i Gyógyító kreativitás – A művészetterápiában rejlő erő című beszélgetés, mely során önmagunkhoz való kapcsolódásaink lehetőségeiről és a művészetterápia egészségmegőrző szerepéről esik szó klinikai és terápiás szakemberek bevonásával.

Október 19-én a „Lehetséges valóságok – interaktív nap” programelemért lesz érdemes ellátogatni a PTE Általános Orvostudományi Kar Dr. Grastyán Endre aulájába, ahol robotika bemutató, programozás, digitális játékok, VR séták, zenei applikáció, digitális installáció, képzőművészeti alkotótevékenység és művészetterápiás workshopok várják az érdeklődőket a kisiskolástól a felnőttekig.

Az Art&Science programjai ingyenesek, ugyanakkor regisztrációhoz kötöttek.

A részletes program ide kattintva olvasható.

Helyszínek:

  • I Love Pécs Café
  • Reggeli
  • Kemence Galéria, Zsolnay Negyed
  • PTE Általános Orvostudományi Kar, Dr. Grastyán Endre aula
  • PTE ÁOK Sportcsarnok
  • PTE ÁOK, SIOT 0016-os terem

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com