Újraindult az Alzheimer Café Pécs

0

A Baranyában élő, Alzheimer-kórban szenvedő betegek támogató szervezete, az Alzheimer Café Pécs 2015-ben kezdte meg működését. Programjain a demenciával érintett betegek, gondozóik, családtagjaik és a szakemberek találkozhatnak egymással – írja a Pécsi Tudományegyetem. 

Egy csésze kávé mellett, a támogató légkörű beszélgetések során mód van tapasztalatcserére, a hozzátartozók tanácsot kérhetnek és lelki támogatást is kapnak. A rendezvények minden hónap harmadik csütörtökjén, 17 órakor kezdődnek, a Zsolnay Negyed Herkules Műhelyében. A koronavírus-járvány ideje alatt a program szünetelt, de 2023. szeptember 21-én újraindult. Ennek apropóján nyilatkozott a bama.hu-nak az Alzheimer Café Pécs alapítója és háziasszonya, dr. Heim Szilvia oktató családorvos.

A beszélgetésből kiderül, hogy a demencia, az időskori elbutulás nem része a természetes öregedésnek, hanem mindig kóros állapotot jelent, amit ki kell vizsgálni, ezt követően pedig orvosi és szociális ellátást igényel. Dr. Heim Szilvia szerint az Alzheimer-kór továbbra sem gyógyítható, csak a folyamata lassítható. Hasznosak az olyan preventív beavatkozások, mint a dohányzás, az alkohol elkerülése, a testsúlykontroll, az egészséges, mediterrán típusú táplálkozás, a testmozgás, a megfelelő alvásmintázat, melyek mind hozzájárulnak az agy egészségesebbé tételéhez, a demenciával járó folyamatok lassításához. Mint mondja, a kognitív tréningnek is óriási szerepe van a megelőzésben, illetve a kialakult helyzet javításában.

Magyarországon megközelítőleg kétszázezren szenvednek ebben a betegségben, és ebből több ezer a baranyai beteg. Az Alzheimer Café Pécs az országban a negyedik szervezetként jött létre 2015-ben. A világnapi, szeptember 21-ei rendezvény után, a pandémia utáni első találkozójuk október 19-én lesz.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com