Óriási a kereslet csípőműtétekre a magánklinikákon

0

Az egyik leghosszabb várólistával rendelkezik a csípőprotézis-műtétre kiírt betegek csoportja, ezért egy ideje még a magas árak ellenére is óriási a kereslet a magánklinikákon. A Menedzsment Fórum megnézte, hogy az infláció mennyire emelte meg az egyik legkeresettebb műtét árát, sőt külföldre is kitekintettünk, csak hogy képbe helyezhessük a magyar árakat.

2023. január elején a csípőműtétre várakozók száma 7864 fő volt. Ezután februárban változások történtek a NEAK-várólistákban, s immár két részre osztják a csípőműtétekre aspirálókat. Az úgynevezett ortopédiás csípőműtétekre a cikk írásakor 6476 beteg várakozik. Bár az elmúlt félévben 3946 főt megoperáltak, tehát átlagosan havonta 657 beteget, a két hónapnál is többet várakozók száma a hivatalos adatok szerint így is 5302. Ugyanis a NEAK-adatok szerint az átlagos tényleges várakozási idő az elmúlt hat hónapan 169 nap.

Mindeközben a másik csoport, a traumatológiai csípőműtétre várók száma 1069 fő.

Egyébként a két várólistát összeadva közel akkora a betegszám, mint év elején, tehát nemigen látszódik, hogy a kormány ígéretével ellentétben jelentős karcsúsodásnak indult volna. Pedig az elmúlt évek során a várólista-csökkentési programra mintegy 17,5 milliárd forintot fordított a kormány, idén szintén rendelkezésre áll egy 5 milliárdos keret.

Tehát még mindig roppant lassan őrölnek az állami egészségügy malmai a csípőízületi műtéteket illetően. Aki megteheti, ilyenkor fordul a privát szolgáltatás felé, ezért megnéztük, jelenleg mennyibe kerül a magánegészségügyi klinikáknál ez a beavatkozás. S bár az árak eddig is igen borsosak voltak, sajnos az infláció a magánklinikák árait sem kímélte.

Az Mfor szerint jól látható a tendencia, hogy 2023-ban akár a 30 százalékos emelkedést is elérték a csípőműtétek árai. Szinte minden klinika azonban arra hívja fel a figyelmet a honlapján, hogy a pácienseknek egyéni ajánlatokat készítenek, mert minden beteg esete más – írja a lap.

Forrás: Mfor 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com