Nemzeti Védelmi Szolgálat: 5 milliárd forinttal kevesebb jogosulatlanul felírt gyógyászati segédeszköz

0

A gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalás bűncselekmény-sorozat felderítése 2022 novemberében a Nemzeti Védelmi Szolgálat előkészítő eljárását követő feljelentése alapján indult.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, valamint a csalássorozat felderítésére létrehozott nyomozócsoportok realizálásainak hatására hatalmas mértékben csökkent a bűncselekményben érintett gyógyászati segédeszközök forgalma, ezáltal az utánuk visszaigényelhető állami támogatás is. A nyomozók az eljárások során megállapították, hogy az anyagi haszonszerzés céljából összejátszó orvosok, asszisztensek, cégvezetők és alkalmazottak a páciensek számára a legnagyobb állami támogatású eszközöket írták fel attól függetlenül, hogy a betegnek szüksége volt-e rá vagy sem. Számos esetben a beteg nem is tudott róla, hogy neki felírtak és legyártottak valamilyen segédeszközt, de az is jellemző volt, hogy akinek valóban szüksége volt a gyógycipőre, vagy gerincortézisre, az silány minőségű terméket kapott.

Fotó: Nemzeti Védelmi Szolgálat

A bűntetőeljárások megindulása óta azonban egy markáns visszaesés tapasztalható az érintett termékek forgalmában. A 2022 novemberi rajtaütést követő negyedik hónapban már 803 millió forinttal kevesebb összeget hívtak le a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK). Ekkor még „csak” gyógycipők szerepeltek a bűncselekményekben. Azonban, amikor bővült a bűncselekményekben érintett segédeszközök köre – többek között gerincortézisekkel, járássegítő eszközökkel, ülőkorzettekkel – ez az összeg is folyamatosan növekedett. Összehasonlítva a 2022-ben felírt összeggel, idén július végére már több mint 5 milliárd forinttal kevesebb összegben került felírásra gyógyászati segédeszköz, mint az előző év ugyanezen időszakában.

Az ortopéd cipők forgalma 39%-kal, az alsó végtag ortézisek 31,7%-kal, míg a gerincortézisek forgalma 30,9%-kal esett vissza. Felderítéseink azt a speciális gerincortézist érintették, amely után 200 ezer forint állami támogatás igényelhető vissza, ezeknek a forgalma az előző évhez viszonyítva 90%-kal esett vissza. A nyomozás arra is fényt derített, hogy ezeket a gerincortéziseket a cégek 20 ezer forintért szerezték be külföldről; a beszerzési ára a minőségét is mutatja. A C2-es típusú gyógycipők esetében, – melyek után darabonként 52 ezer forint igényelhető vissza – 2,55 milliárd forinttal kevesebb támogatást hívtak le az elmúlt év adataihoz képest.

Forrás: Nemzeti Védelmi Szolgálat

A bűncselekmény-sorozat felderítése során a nyomozók tartottak kutatást olyan szociális intézményben, ahol a padláson zsákszámra álltak a legyártott és a gondozottak nevével ellátott, ugyanakkor számukra szükségtelen eszközök, melyek nagy része nem megfelelő minőségben lett elkészítve. Azonban olyan extrém helyzet is előfordult, hogy a betegek számára egyáltalán nem szükséges eszközöket, így például gerincortéziseket egy épület tetőszigetelésébe építették be.

Az ügy eredményes felderítése érdekében az NVSZ és a KR NNI a továbbiakban is együttműködik, így várhatóan a bűncselekményben résztvevők köre is bővülni fog.

Forrás: Nemzeti Védelmi Szolgálat Facebook

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com