Az ajánlott C-vitamin szükséglet sokszorosát fogyasztják a magyarok

0

Napi 80 mg C-vitamin bevitelére van szüksége az emberi szervezetnek, az ajánlások szerint. Ezzel szemben a magyarok 40 százaléka mindennap 1000 mg-ot fogyaszt – derül ki a Quattroceutical által, 1021 ember megkérdezésével készített online felmérésből, melyet a PharmaOnline közöl. 

Proformance Laboratories vezető kutatója, Molnár Nikoletta szerint ez azért sem hasznos, mert a túlzott C-vitamin bevitel vesekő-képződésre hajlamosító tényező lehet.

A szakember kifejtette mivel vízoldékony vitaminról van szó, a felesleges aszkorbinsav 4-6 óra alatt kiürül a vizelettel. Célszerűbb a napi többszöri, kisebb dózisokban való pótlás. A C-vitamin a belekben szívódik fel, de minél többet szedünk be egyszerre, annál inkább üríti azt a szervezetünk. Általánosságban elmondható, hogy 200 mg-ig a C-vitamin felszívódása közel 100%-os, 1000 mg-nál már csak körülbelül 50-60%, de még ez is rendkívül jónak mondható.

Azt se felejtsük el, hogy a napi bevitelben benne van akár a zöldség-gyümölcs fogyasztásunk, akár egy más készítményhez adott extra C-vitamin mennyisége is. Ha ehhez szedünk még pluszban 1000 mg C-vitamint, az már nagyon sok lehet a vesénk számára – mondta Molnár Nikolett, aki hozzátette, hogy a rendszeresség mellett az is fontos, hogy milyen formában juttatjuk be a vitaminokat, ásványi anyagokat a szervezetünkbe. A cseppekkel csak a hatóanyagot visszük be, nincs szükség csomósódásgátlóra, töltőanyagra, préselőre, egyéb mesterséges anyagra, amivel feleslegesen terheljük a szervezetet. A vízoldékony vitaminok és hatóanyagok esetében ez a leghatásosabb beviteli mód – írja a lap.

Forrás: pharmaonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com