5-szörös szorzó szívinfarktusra, 2,7-szeres stroke-ra, 1,6-szoros rákra

0
Ijesztő megállapításra jutott egy angliai tanulmány. A tűzoltók nagyobb valószínűséggel halnak meg rákban vagy szívrohamban, mint az átlagemberek – írja a Magyar Neurológiai Társaság. 

Az angliai University of Central Lancashire (UCLan) által vezetett és a brit tűzoltó szakszervezet (FBU) megbízásából végzett kutatáshoz ugyan csak skóciai egészségügyi adatokat vettek alapul, azonban az eredményeket az Egysült Királyság egészére vonatkoztatták a kutatók, miután a körülmények azonosak a többi országban is.

A szakemberek kimutatták, hogy a tűzoltók ötször akkora arányban halnak meg szívinfarktusban, és majdnem háromszor annyian agyvérzésben, mint az átlagos lakos. Emellett az összes rákbetegséget tekintve a tűzoltók halálozási aránya 1,6-szor nagyobb, mint az átlagembereké, viszont néhány daganattípus esetében ennél jóval nagyobb a különbség: a prosztataráknál például 3,8-szer, a leukémiánál 3,17-szer, a nyelőcsőráknál pedig 2,42-szor magasabb.

Az emelkedett rákhalálozás valószínűleg a különböző típusú expozíciókhoz és tűzmérgekhez köthető. A nyelőcsődaganatot és a különböző emésztőszervi rákokat kiválthatja például a tűzből származó részecskék lenyelése, vagy az, hogy szennyezett kézzel esznek. A leukémia okozta halálozási arány pedig káros vegyi anyagoknak, például a benzolnak a bőrrel való érintkezéséből és belélegzéséből adódhat.

Az Occupational Medicine folyóiratban megjelent tanulmány arra a következtetésre jut, hogy az eddigieknél nagyobb szükség van a tűzoltók ellenőrzésére, a szennyező anyagok által okozott expozíció csökkentésére és a már érintettek orvosi és anyagi támogatására.

„A bizonyítékok mára tagadhatatlanok, és azonnal cselekednünk kell, hogy a tűzoltást biztonságosabb hivatássá tegyük. Senki sem betegedhet meg, vagy halhat meg csak azért, mert dolgozni megy” – reagált a kutatási eredményekre a brit tűzoltó szakszervezet egyik vezető munkatársa.

Forrás: Magyar Neurológiai Társaság 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com