Javulnak a siket és nagyothalló személyek esélyei a nyílt munkaerőpiacon

0

Javulnak a siket és nagyothalló személyek esélyei a nyílt munkaerőpiacon – közli a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége. 

A hallássérült személyek foglalkoztatása az elmúlt években javuló tendenciát mutat, egyre több munkaadó bővíti a csapatát siket és nagyothalló személyekkel.

A jelnyelvi törvény módosításának köszönhetően most tovább javulhatnak a hallássérült személyek munkaerő-piaci esélyei, hiszen a jogosultak számára elérhetővé vált egy ingyenes 50 órás keret, amelyet foglalkoztatási területen használhatnak fel.

A törvénymódosítási javaslatot dr. Tapolczai Gergely siket képviselő, a SINOSZ elnökségi tagja nyújtott be a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének szakmai anyaga alapján, együttműködve az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkárságával.

A módosítással nemcsak az érintettek információkhoz való, egyenlő esélyű hozzáférése javulhat, hanem a munkáltatók motivációja is, hogy siket és nagyothalló személyeket alkalmazzanak.

A SINOSZ az alábbi helyzetekben javasolja, hogy a munkaadók mindenképpen vonjanak be jelnyelvi vagy írótolmácsot a kommunikációba: állásinterjúk, üzemorvosi vizsgálatok, beléptetés-szerződéskötés, betanulás, ISO oktatások, céges programok és rendezvények (pl. meetingek, értékelések, előadások, workshopok stb.).

Forrás: Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége / OS

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com