Az anyai megpróbáltatások generációkon átívelő hatása

0
A születés előtti anyai stressz a gyermekeknél még 2 éves korban is megváltozott bélbaktérium-állománnyal jár, ami tartósan befolyásolhatja lelki fejlődésüket – írja a MOK. 
Divatos lett az öröklött sorsok témája. Itt egy újabb mozaikdarab: egy új tanulmány szerint az anyák saját életükben vagy várandósságuk során tapasztalt megpróbáltatásai tükröződnek 2 éves gyermekük bélbaktérium állományának (mikrobiomjának) összetételében.
A kutatók kis és közepes változásokat találtak a gyermekek mikrobiomjában annak függvényében, hogy az anya szorongásokon, stresszeken ment-e keresztül. Ez a kutatás az első, amely dokumentálja a megpróbáltatások generációkon átívelő hatását a bélbaktérium-állományra.
Egyre több bizonyíték köti össze a bélbaktériumokat az agy és az immunrendszer működésével. A kutatók szerint a bél mikrobiomban bekövetkezett változások valószínűleg befolyásolják a gyermekek érzelmi-társadalmi fejlődésének jellemzőit.
A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmány a rágcsálókon végzett korábbi kutatásokra épít, amelyek kimutatták, hogy az ellés előtti stressz megzavarja az anyaállat hüvelyi és bélmikrobiomját.
Mivel a csecsemők első bélbaktériumaikat anyjuk szülőcsatornáján keresztül szerzik meg, az anyai mikrobiom képezi utódaik mikrobiomjának alapját.
Embereken végzett korábbi kutatások kimutatták, hogy röviddel a születés után a csecsemők esetében az anyaméhben átélt stressz, illetve az anya saját szorongása befolyásolja a csecsemő mikrobiomját.
És bár ismert volt, hogy a születés előtti stressz hatása a rágcsálók mikrobiomjára a felnőttkorig is fennáll, a kutatók még nem tudták, hogy születés után mennyi ideig maradnak fenn a rendellenességek az emberekben, vagy hogy a következő generációra is hatással vannak-e.
Hivatkozás: Francesca R. Querdasi et al, Multigenerational adversity impacts on human gut microbiome composition and socioemotional functioning in early childhood, Proceedings of the National Academy of Sciences (2023). DOI: 10.1073/pnas.2213768120

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com