A naponta alacsony dózisban szedett aszpirin idősekben vérszegénységet okozhat

0

A naponta kis dózisú aszpirint szedő időseknél 20%-kal nagyobb a vérszegénység kialakulásának kockázata még akkor is, ha még nem volt súlyos vérzéses eseményük – írja az Orvostovábbképző Szemle Online.

Az Annals of Internal Medicine című szaklapban június 20-án megjelent tanulmányban a kutatók az Aspirin in Reducing Events in the Elderly (ASPREE) adatai alapján 19.114 egészséges, közösségben élő idős beteg hemoglobin-koncentrációját elemezték.

A nagy klinikai vizsgálatokból, köztük az ASPREE vizsgálatból kiderült, hogy a naponta alacsony dózisban szedett aszpirin növeli a klinikailag jelentős vérzés kockázatát. Dr. Zoe McQuilten (Monash Egyetem, Ausztrália) hematológus és munkatársainak elemzése arra is rámutatott, hogy az ASPREE vizsgálatban az alacsony dózisú aszpirin a vérszegénység kockázatát is növelte, és ez valószínűleg a klinikailag nem nyilvánvaló vérzés miatt következett be.

A vérszegénység gyakori az idős betegek körében. A Journal of American Geriatrics Society 2021-ben megjelent egyik tanulmánya szerint a vérszegénységgel diagnosztizált esetek körülbelül egyharmadában nem volt egyértelmű az etiológia.

A Cleveland Clinic szerint fáradtságot, gyors vagy szabálytalan szívverést, fejfájást, mellkasi fájdalmat okozhat és a beteg a fülében lüktető vagy zúgó hangokat érezhet. A 65 évesnél idősebbek esetén súlyosbíthatja a pangásos szívelégtelenséget, a kognitív zavarokat és a depressziót is.

Az amerikai Preventive Services Task Force 2022-ben megváltoztatta a szív- és érrendszeri betegségek elsődleges megelőzésére szolgáló aszpirinra vonatkozó ajánlását, és a 60 éves vagy annál idősebbek számára nem javasolja az alacsony dózisú aszpirin beiktatását – írja a lap.

Teljes tartalom

Forrás: otszonline.hu 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com