Visszafordítható a gyulladásos demielinizáció sclerosis multiplexben

0

Kaliforniai kutatók a placenta által termelt ösztriol hormon adagolásával remielinizációt értek el sclerosis multiplexben – írja az Orvostovábbképző Szemle Online. 

Laboratory Investigation folyóiratban május 26-án jelent meg a University of California, Los Angeles (UCLA) kutatóinak cikke, amelyben ösztriol adagolásával egér állati modellszervezetben képesek voltak visszafordítani a szklerózis multiplexben jelentkező demielinizáció folyamatát. A sclerosis multiplex (SM) progressziója során gyulladásos folyamatok arra sarkallják az immunrendszert, hogy az agykéregben lebontsák az idegrostokat körülelvő, védelmező mielinhüvelyt, meggátolva ezzel azt, hogy az agy elektromos jeleket küldjön és fogadjon. Az SM betegeknél az agykéreg elhalása fokozatosan egyre jelentősebb mértékű funkcióvesztést okoz, például kognitív hanyatlást, gyengeséget, valamint a látás és a szenzoros funkciók romlását. A jelenleg a klinikumban alkalmazott betegségmódosító kezelések (DMTs; disease modifying treatments) robusztus immunmoduláns hatást fejtenek ki a perifériás immunrendszerben, és egyre hatékonyabban képesek ugyan csökkenteni a relapszus kockázatát, de mind a mai napig nincs forgalomban olyan készítmény, amely a központi idegrendszer területén képes lenne a demielinizációs folyamat megállítására, vagyis a lebomló, pusztuló mielinhüvelyek visszaépítésére, remielinizációjára. Ebben hozhat változást a UCLA kutatóinak most közölt vizsgálata.

Az eredmények szerint a placebót kapó egerek szürkeállományának tömege a betegség hatására átlagosan 9,3%-kal csökkent, míg az ösztriollal kezelt karon a szürkeállomány pusztulása sokkal kisebb mértékű volt, és közel maradt az egészséges kontroll kar szürkeállomány-tömegéhez, ami az ösztriol védő hatását jelzi. Ennél is fontosabb eredmény azonban, hogy a kutatók azt is kimutatták, hogy a betegség megjelenését követően adott ösztriol nem csak a progresszió lassítására képes, hanem kuratív hatással is rendelkezik, vagyis képes az SM következtében már kialakult károsodások helyreállítására is. Ez az eddigi első olyan eredmény, amely az agykéregben végbement remielinizációról számol be, egyelőre állati modellszervezetekben – írja a lap.

Forrás: otszonline.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com