Vádat emeltek hamis védettségi igazolványok gyöngyösi kiállítása ügyében

0

Vádat emelt a koronavírus idején Gyöngyösön kiállított hamis védettségi igazolványok ügyében a Heves Vármegyei Főügyészség: 57 embert vádoltak meg a járványhelyzet alatt elkövetett különböző visszaélésekkel. 

Az ügy két fővádlottja – egy ápolónő és egy önkéntes segítő – 2021 első felében egy gyöngyösi háziorvosi rendelőben dolgozott. Az önkéntes 2021 májusában rávette az ápolónőt, hogy pénzért a körzeti orvos tudtán kívül, de annak jogosultságait felhasználva az átoltottságra vonatkozó valótlan adatokat rögzítsen az elektronikus egészségügyi információs rendszerben. Azt követően az önkéntes segítő hamis, papír alapú igazolásokat állított ki az igénylőknek, akikkel egy gyöngyöstarjáni férfi tartotta a kapcsolatot. Így 69 ember jutott védőoltás nélkül védettségi igazolványhoz, ők fejenként több tízezer forintot fizettek a hamis papírokért.

A két egészségügyi dolgozót és a gyöngyöstarjáni férfit védettségi igazolással való, többrendbeli visszaéléssel – a férfit ezen felül vesztegetéssel -, a háziorvos munkatársait kötelességszegéssel, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolják. További 54 ember ellen védettségi igazolással való visszaélés bűntette a vád. A főügyészség a férfi és több más vádlott esetében végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com