Nemzetközi szintű gyógyszerkutatás a Debreceni Egyetemen

0
Ígéretesen alakulnak azok a kutatások a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán, amelyek legfőbb célja a hirtelen szívhalál megelőzését szolgáló, valamint a rákos daganatok sejtjeinek szaporodását gátló új gyógyszerhatóanyagok kifejlesztése – írja az egyetem. 

Megszülettek az első eredményeket mutató adatok abban a kutatásban, amelyet a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar (DE GYTK) Pharmamodul Kutatócsoportja folytat. A patkányokon végzett állatkísérletek fő célja a hirtelen szívhalál, az iszkémia, az infarktus megelőzése, de a daganatok ellen is felveszik a küzdelmet. A kutatás kiemelkedő jelentőségű, hiszen hazánkban a legtöbben kardiovaszkuláris betegségek miatt veszítik életüket, a második leggyakoribb halálok pedig a daganatok kialakulása. A debreceni kutatók olyan hatóanyagokat keresnek, amelyek segíthetnek az ilyen esetek számának csökkentésében.

Modellezzük a szív iszkémiás állapotát, amikor ez a szervünk a sokféle sejthalál miatt nem kap elég tápanyagot, vért, oxigént. Kettes típusú diabéteszes állatokat is vizsgálunk – fejtette ki a nyolcfős kutatócsoport vezetője, a DE GYTK Gyógyszerhatástani Tanszék korábbi vezetője.

Tósaki Árpád professzor a hirek.unideb.hu-nak elmondta: a Gyógyszerészkémiai Tanszék munkatársai olyan új, a szervezet számára előnyös kénhidrogént leadó vegyületeket állítanak elő szintézissel, amelyek a sejtelhalásokat meggátolják. Ezektől komoly eredményeket várnak.

Az új hatóanyagoktól azt is remélik, hogy hatékonyan pusztítják majd a daganatsejteket, méghozzá úgy, hogy közben ne vagy csak minimálisan akadályozzák az egészséges sejtek működését, illetve minél kevesebb mellékhatást okozzanak.   

A professzor arról is beszámolt, hogy a munka során szorosan együttműködnek egy mosonmagyaróvári munkacsoporttal, akik akkreditált laborukban végeznek a Pharmamodul Kutatócsoport számára különböző vizsgálatokat.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat pályázatán elnyert és 2027 végéig biztosított forrásnak köszönhetően kezdték el a kutatást a szakemberek alig több mint egy éve, de máris vannak reményt keltő eredmények, melyeket a közelmúltban nemzetközi tudományos lapokban is publikáltak.

Forrás: Debreceni Egyetem 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com